ΔΕΗ: Προσδοκία για επιτόκιο κάτω από 6% - Σήμερα κλείνει το βιβλίο προσφορών

Χαρίτος Σταύρος

ΔΕΗ: Προσδοκία για επιτόκιο κάτω από 6% - Σήμερα κλείνει το βιβλίο προσφορών , ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Προσδοκία για επιτόκιο χαμηλότερο του 6% εκφράζουν παράγοντες της αγοράς για τα ομολογιακά δάνεια (3ετία, 5ετία) που εκδίδει σήμερα η ΔΕΗ, προσβλέποντας στην άντληση 500 εκατ. Ευρώ.

Από την περασμένη Δευτέρα, η αγορά έχει στρέψει την προσοχή της από την αύξηση κεφαλαίου της Eurobank στις ομολογιακές εκδόσεις που επίκεινται, ανάμεσα στις οποίες είναι της ΔΕΗ και της Ιντραλότ (σ.σ. για 200 εκατ. Ευρώ) του Μυτιληναίου και της Motor Oil.

Σε κάθε περίπτωση, επιτόκια κάτω του 6%, μπορεί να είναι ακριβότερα ως κόστος δανεισμού σε σχέση με το 4,95% του Δημοσίου και το 4,5% της Εθνικής, αλλά είναι σχεδόν 50% μειωμένα από το 11% πριν ακριβώς ένα χρόνο, σχολιάζουν τραπεζικοί κύκλοι.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, τα μάτια της αγοράς είναι στραμμένα στη ΔΕΗ, μετά και τις επαφές που είχαν με εκπροσώπους μεγάλων διαχειριστών κεφαλαίων κατά τα roadshows που πραγματοποιήθηκαν σε Λονδίνο, Παρίσι και Φρανκφούρτη, και τα οποία ολοκληρώνονται σήμερα το απόγευμα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, τότε δεν αποκλείεται να υπάρξει προτίμηση στο 5ετές ομολόγο, έστω και αν τα επιτόκια στην 3ετή έκδοση διαμορφωθούν σε χαμηλότερα επίπεδα.

Ανάλογα πάντα με το πως θα διαμορφωθούν οι συνθήκες υπάρχει - μικρή - περίπτωση να αντληθεί μεγαλύτερο ποσό από τα 500 εκατ. ευρώ, εφόσον κριθεί ότι το επιτόκιο που θα επιτευχθεί βοηθά στη συνολική μείωση του κόστους χρηματοδότησης της ΔΕΗ, μέσω αποπληρωμής μέρους του ομολογιακού μαμούθ.

Υπενθυμίζεται ότι προ δεκαημέρου η συμφωνία που είχε κλείσει η ΔΕΗ για το ομολογιακό των 2,2 δις. ευρώ, υπήρχε όρος για αποκλιμάκωση του επιτοκίου σε περίπτωση που η εταιρεία προχωρήσει σε αποπληρωμές του δανείου της (ως 0,75% με την καταβολή 650 εκατ. ευρώ).

Προ ημερών η Standard & Poor΄s είχε αξιολογήσει με "B" τον προτεινόμενο συνδυασμό ομολόγων λήξεως 2017 και 2019 της ΔΕΗ (όπως άλλωστε είχε κάνει και στις 4 Απριλίου αναβαθμίζοντας την πιστοληπτική ικανότητα της επιχείρησης από "CCC")

Όπως ανέφερε στην ανακοίνωσή του για το ομόλογο της επιχείρησης ο διεθνής οίκος αξιολόγησης, "λαμβάνουμε υπόψιν πως η ΔΕΗ θα χρησιμοποιήσει σχεδόν το ήμισυ των εσόδων από τα ομόλογα για να αποπληρώσει μέρος του κοινοπρακτικού δανείου, ύψους 2,2 δισ. ευρώ και πενταετούς διάρκειας που πρόσφατα σύναψε με ελληνικές τράπεζες. Τα υπόλοιπα θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση κεφαλαιουχικών δαπανών αλλά και για γενικούς εταιρικούς σκοπούς".