Πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,3% του ΑΕΠ για το 2014 προβλέπει το νέο Μεσοπρόθεσμο που παρουσιάζεται αυτή την ώρα το Υπουργείο Οικονομικών και εντός της ημέρας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή.

Κατά την παρουσίαση, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε ότι «η Ελλάδα έχει εισέλθει σε μία φάση σταθεροποίησης. Πρόκειται για επίτευγμα των τεράστιων θυσιών της ελληνικής κοινωνίας».

Προβλέπει την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 2,3% του ΑΕΠ το 2014 και εν συνεχεία: 2,5% του ΑΕΠ το 2015, 3,5% το 2016, 4,6% το 2017 και 5,2% το 2018. Ο στόχος του 2014 είναι υψηλότερος από αυτόν που προβλέπουν οι δανειστές (1,5% του ΑΕΠ).

Παράλληλα προβλέπεται σημαντική μείωση της ανεργίας, από το 25,8% τη φετινή χρονιά στο 15,8% το 2018.

Αναφορικά με το χρέος αναμένεται ότι θα περιοριστεί στο 139% του ΑΕΠ το 2018 έναντι 175% σήμερα.

Στην παρουσίαση, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι το Μεσοπρόθεσμο δεν περιλαμβάνει νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ενώ υποστήριξε ότι θα υπάρξει προσπάθεια για σταδιακή μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης, κάτι που συνδέεται με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Προβλέπεται ότι φέτος η χώρα θα εξοφλήσει ληξιπρόθεσμες οφειλές 2,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα είναι ανοικτό το ενδεχόμενο νέας προσφυγής στις αγορές τους επόμενους μήνες με στόχο την άντληση ποσού 3 έως 6 δισ. ευρώ. Όπως σημείωσε πάντως οι χρηματοδοτικές ανάγκες είναι καλυμμένες για τους επόμενους 12 μήνες.

Στη συνέχεια, έδωσε τις βασικές αρχές του πλαισίου και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για τα επόμενα χρόνια, καθώς και τις αντίστοιχες της οικονομικής πολιτικής, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται, η προσπάθεια σταδιακής μείωσης των φορολογικών επιβαρύνσεων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η προώθηση προγραμμάτων ενίσχυσης της απασχόλησης, η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των κοινωνικών δαπανών, βελτίωση της ποιότητας των δημόσιων οικονομικών, η αντιμετώπιση της διαφθοράς και η περαιτέρω ενίσχυση και τακτοποίηση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του χρέους.

Facebook Comments