Σάββατο βράδυ σε ένα κλαμπ στα βόρεια προάστια της Αθήνας, δύο άνδρες και μία γυναίκα με κουστούμια, προσπαθούν να περάσουν μέσα από το πλήθος και απαιτούν να δουν την ταμειακή μηχανή. Ο μάνατζερ του κλαμπ αναστενάζει λέγοντας: Η εφορία.

Οι επιθεωρητές του ΣΔΟΕ είναι το νέο πρόσωπο της μάχης της Ελλάδα κατά του παλαιού προβλήματος της φοροδιαφυγής, σημειώνει το Bloomberg. Αποστολή τους είναι να ελέγξουν εάν το κλαμπ έχει εκδώσει τις αυτόματες αποδείξεις. Στην Ελλάδα, τα κλαμπ, τα μπαρ και τα εστιατόρια απέφευγαν αυτήν την… οδό, για να δείξουν ότι είχαν λιγότερα έσοδα και έτσι να μειώσουν τις πληρωμές φόρων.

Καθώς η χώρα προσπαθεί να επωφεληθεί από την πρώτη έξοδό της στις αγορές μετά από τέσσερα χρόνια, οι αρχές πρέπει να αποδείξουν ότι μπορούν να εισπράξουν αρκετούς φόρους για να επιβιώσουν χωρίς βοήθεια.

Η εκτέλεση ακόμα και της πιο βασικής αρμοδιότητας σημαίνει η ανατροπή μιας κουλτούρας φοροαποφυγής που έχει τις ρίζες της στα χρόνια της Κατοχής με δεκαετίας αδιαφορίας στη συνέχεια, από την ελληνική πολιτεία, όπως σημειώνεται.

To Bloomberg τονίζει ότι το μέγεθος της παραοικονομίας δείχνει τις προοπτικές που έχει η Ελλάδα να αλλάξει τα δημοσιονομικά της, πατάσσοντας τη φοροδιαφυγή. Η παραοικονομία διαμορφώθηκε στο 24% του ΑΕΠ το 2012, έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου 15%, ενώ η αδήλωτη εργασία διαμορφώθηκε, σε μέσο όρο, στο 25% από το 1995 μέχρι το 2006, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ε.Ε. Ακόμα και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι παραδέχθηκαν ότι το πρόβλημα έχει γίνει ενδημικό

Το πρόσωπο της εκστρατείας για την είσπραξη φόρων είναι ο Χάρης Θεοχάρης, του οποίου η θέση δημιουργήθηκε στις αρχές του 2013 στο πλαίσιο των όρων του Μνημονίου.

Ο κ. Θεοχάρης δηλώνει ότι τα φορολογικά έσοδα ήδη αυξάνονται φέτος λόγω των βελτιώσεων στα πληροφοριακά συστήματα, της καλύτερης εκπαίδευσης του προσωπικού και της βελτίωσης του ελέγχου στις εφορίες. Τα έσοδα της κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 12,7 δισ. ευρώ, 3,1% υψηλότερα σε ετήσια βάση.

Το προσωπικό του κ. Θεοχάρη έχει πραγματοποιήσει περίπου 2.000 επιτόπιους ελέγχους την εβδομάδα, από τον Νοέμβριο, σε όλη την Ελλάδα, με διάφορους στόχους, από γιατρούς και δικηγόρους μέχρι καταστήματα και εστιατόρια.

Το Bloomberg παρευρέθηκε σε 20 αιφνιδιαστικούς ελέγχους στην Αθήνα πρόσφατα, οι οποίοι έδειξαν το πόσα κάνει η ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής καθώς και πόσο μακριά θα πρέπει να ακόμα να προχωρήσει η ελληνική κοινωνία,

Από το 2009, οι Έλληνες εργαζόμενοι έχουν δει τα εισοδήματά τους να κάνουν βουτιά 33%, ενώ τα έσοδα της κυβέρνησης αυξήθηκαν στο 46% του ΑΕΠ από 38%. Η πίεση αυτή προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη δυσπιστία σε σχέση με τις φορολογικές αρχές, σημειώνει το Bloomberg.

Facebook Comments