Tα δύσκολα είναι μπροστά για την αγορά. Ο Απρίλιος διέκοψε το ανοδικό σερί των προηγούμενων τριών μηνών, αποφέροντας μηνιαίες απώλειες 7,76% για τον Γενικό Δείκτη και 14,43% για τον δείκτη των Τραπεζών. Η μέση μικτή ημερήσια αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 161 εκατ. ευρώ, ενισχυμένη κατά 13% σε σχέση με τον Μάρτιο και ενισχυμένη κατά 132% σε σχέση με τον περυσινό Απρίλιο.

Το τέλος του χρηματιστηριακού τετραμήνου, βρήκε τον Γενικό Δείκτη με κέρδη 5,97% και τον Τραπεζικό δείκτη με απώλειες 3,19%. Μετοχή του τετραμήνου η Πήγασος, η οποία από την αρχή του χρόνου, έστω και με ελάχιστες συναλλαγές, σημειώνει απόδοση 364,29% (!)

Μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου σε Πειραιώς, Αlpha, Eurobank  και τις επιτυχημένες εκδόσεις ομολογιακών δανείων της Πειραιώς και της Εθνικής, μέσα σε διάστημα σαράντα ημερών οι Ελληνικές τράπεζες άντλησαν περί τα 7δις. ευρώ, ενώ εκκρεμεί η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής, ύψους 2,5 δις. ευρώ και το ομολογιακό της Alpha (500 με 750 εκατ.ευρώ), το οποίο πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα ή το αργότερο μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής, που ολοκληρώνεται στις 9 Μαϊου.

Αυτά, σε συνδυασμό με τις επικείμενες ομολογιακές εκδόσεις σε Μυτιληναίο και Motor Oil, δεν αποκλείεται να αποτελέσουν τον βασικότερο λόγο για την μείωση της ρευστότητας στην αγορά.

Πέρα από τις εκλογές, ο Μάιος αποτελεί ταυτόχρονα μήνα ανακοίνωσης των εταιρικών αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου, όπου θα φανεί τι πραγματικά έχουν πετύχει οι εισηγμένες τους πρώτους μήνες μιάς χρονιάς που  έχει χαρακτηριστεί ως η στροφή της Ελλάδας προς την  ανάπτυξη.

Επιπλέον, στα μέσα του μήνα αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι αλλαγές στους δείκτες FTSE, με την αύξηση της στάθμισης και της βαρύτητας στη διαμόρφωσή τους, συγκεκριμένων μετοχών. Μετά την επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου, η Eurobank, θεωρείται φαβορί, ενώ κάτι ανάλογο θα πρέπει να θεωρείται και για την Εθνική.

Εκλογές

Αν επιχειρηθεί το επόμενο διάστημα νέα έξοδος της χώρας στις αγορές, κάτι το οποίο δεν απέκλεισε κατά την παρουσίαση του Μεσοπρόθεσμου ο κ. Χρ. Σταϊκούρας, οι όροι μπορεί να είναι καλύτεροι και για τη χώρα, αλλά και για τις επιχειρήσεις και τις τράπεζες που θα σχεδιάσουν τις επόμενες ομολογιακές τους εκδόσεις.

Αυτό όμως, σύμφωνα με την αγορά, προϋποθέτει ομαλότητα και σταθεροποίηση, παράγοντες οι οποίοι δεν αποκλείεται να ανατραπούν, κι αυτό φοβίζει τους ξένους που το επικαλούνται σε όλες τους τις τελευταίες εκθέσεις, αν το εκλογικό αποτέλεσμα είναι τέτοιο που αποδυναμώνει τα κόμματα της συγκυβέρνησης.

Facebook Comments