Δ. Δασκαλόπουλος: Η λύση στο ελληνικό χρέος οδηγεί σε τέλος της κρίσης στην Ε.Ε.

MarketNews

Δ. Δασκαλόπουλος: Η λύση στο ελληνικό χρέος οδηγεί σε τέλος της κρίσης στην Ε.Ε.    , ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Την άποψη ότι η λύση του προβλήματος του ελληνικού χρέους θα οδηγήσει και στο οριστικό τέλος της κρίσης στην Ευρώπη, εξέφρασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ), σε συνάντησή του με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ.

Sτο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί το προεδρείο της Businesseurope στις ΗΠΑ ο κ. Δασκαλόπουλος συναντήθηκε με την κ. Λαγκάρντ, στην οποία τόνισε ότι  η βιωσιμότητα του χρέους, ως έχει σήμερα, απαιτεί κάθε χρόνο για την επόμενη οκταετία μια μονομερή μεταβίβαση πόρων προς τους δανειστές μας που κυμαίνεται γύρω στα 10 δισ. ευρώ.

«Με τις συνθήκες αυτές, όμως, η προοπτική της ανάπτυξης γίνεται πολύ μακρινή. Η διευθέτηση του βάρους εξυπηρέτησης του χρέους προβάλλει, έτσι, ως μία απαραίτητη λύση προκειμένου και οι δανειστές να εξυπηρετούνται και ο κοινωνικός μας ιστός να μη διαλυθεί», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Παράλληλα μετέφερε στην κ. Λαγκάρντ και τις ακόλουθες απόψεις:

  • Η Ευρωπαϊκή Ένωση διέψευσε με τον πιο πειστικό τρόπο τις δυσοίωνες -και μονότονα επαναλαμβανόμενες- προβλέψεις περί διάλυσης του ευρωπαϊκού εποικοδομήματος και κατάρρευσης του ευρώ, ενώ βρίσκεται σε πορεία ενίσχυσης των θεσμών και της ενότητάς της, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και οποιαδήποτε άλλη κρίση στο μέλλον. Το τελικό βήμα είναι να κλείσουμε οριστικά την πόρτα στην κρίση δίνοντας οριστική λύση στο πρόβλημα του ελληνικού χρέους. Για την Ελλάδα ειδικότερα, αυτό αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη, την καταπολέμηση της μάστιγας της ανεργίας και την επούλωση των ανοιχτών κοινωνικών πληγών.
  • Ύστερα από τέσσερα χρόνια σκληρής λιτότητας που επέφερε τη θεαματικότερη παγκοσμίως δημοσιονομική προσαρμογή αλλά ταυτόχρονα εκτίναξε την ανεργία στο 28% και γονάτισε το παραγωγικό δυναμικό της χώρας είναι ζωτική ανάγκη να επανέλθει η Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης. Την ουσιαστική αλλαγή και οικονομική πρόοδο στην Ελλάδα σήμερα μπορούν να την επιτύχουν όχι το πολιτικό σύστημα και οι ανά τρίμηνο διαπραγματεύσεις με την τρόικα, αλλά οι δημιουργικές δυνάμεις της ίδιας της κοινωνίας.

Σημειώνεται ότι επίσκεψη του προεδρείου της Businesseurope στις ΗΠΑ ολοκληρώνεται σήμερα, με τη συνάντηση που θα έχει με τη βοηθό Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου Ομπάμα, Κάρολάϊν Άτκινσον.