Ενιαία στάση απέναντι στη Ρωσία στην ουκρανική κρίση τήρησαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, οι οποίοι συμφώνησαν στην επιβολή επιπρόσθετων κυρώσεων στη Ρωσία εφόσον δεν συνεργαστεί στην αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ουκρανία.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Ομπάμα κάλεσε την Μόσχα να κάνει κινήσεις για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στην ανατολική Ουκρανία, ενώ χαρακτήρισε ντροπιαστική την κράτηση των διεθνών παρατηρητών του ΟΑΣΕ. Υπογράμμισε ότι η Μόσχα πρέπει να εργαστεί για την άμεση απελευθέρωση των παρατηρητών.

Σε κοινή συνέντευξη τύπου με την κ. Μέρκελ στον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε πως οι δύο ηγέτες είναι ενωμένοι για την επιβολή κόστους στη Ρωσία για τις ενέργειες στην Ουκρανία.

Ο κ. Ομπάμα σημείωσε πως πρέπει να ληφθεί η θέση του Πούτιν για την Ουκρανία, αλλά πρόσθεσε πως η Ρωσία δεν έχει το δικαίωμα να παραβιάζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας ή να καθορίζει την εσωτερική και εξωτερική της πολιτική.

Η κ. Μέρκελ ανέφερε από την πλευρά της πως η Ρωσία δεν έχει κάνει βήματα για την εφαρμογή της συμφωνίας της Γενεύης. Η ίδια επισήμανε ότι η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 12 Μαϊου θα είναι καθοριστική όσον αφορά το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων στη Ρωσία.
 

Facebook Comments