Ένα ακόμα μέτωπο «άναψε» την Παρασκευή στην κρίση της Ουκρανίας, καθώς οι σκηνές εμφυλίου πολέμου που βιώνει η διαιρεμένη χώρα επεκτάθηκαν και στο νότο, με το λιμάνι της Οδησσού να μετατρέπεται σε πεδίο πολύνεκρων συγκρούσεων μεταξύ ρωσόφιλων διαδηλωτών και πλήθους που στηρίζουν τη μεταβατική κυβέρνηση στο Κίεβο.

Τουλάχιστον 31 άνθρωποι, κατά πάσα πιθανότητα αυτονομιστές, έχασαν τη ζωή τους λόγω πυρκαγιάς που ξέσπασε αργά το βράδυ σε συνδικάτο της πόλης, εν μέσω βίαιων οδομαχιών μεταξύ των αυτονομιστών και φιλοκυβερνητικών.

Η αλληλουχία των γεγονότων που οδήγησαν στην τραγωδία δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί. Σύμφωνα με το BBC, ομάδα φιλορώσων αμπαρώθηκε μέσα στο κτήριο ενώ οι δύο πλευρές εκτόξευαν η μία προς την άλλη βόμβες μολότοφ.

Ο αρχικός απολογισμός που έδωσε στη δημοσιότητα η Αστυνομία έκανε λόγο για 38 νεκρούς, αριθμός που αναθεωρήθηκε σε 31 από το υπουργείο Εσωτερικών.

Είχαν προηγηθεί αιματηρές οδομαχίες κατά τις οποίες σκοτώθηκαν είτε τρεις είτε τέσσερις άνθρωποι, με το πρακτορείο Reuters να μεταδίδει πως υπήρξαν και πυροβολισμοί.

Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση των κυβερνητικών δυνάμεων στη νοτιοανατολική επαρχία του Ντόνετσκ, όπου ο ουκρανικός στρατός μάχεται προκειμένου να ανακτήσει τον έλεγχο της πόλης Σλαβιάνσκ, που έχει μετατραπεί σε προπύργιο των ένοπλων ρωσόφιλων αυτονομιστών.

Όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής ο μεταβατικός πρόεδρος Ολεκσάντερ Τουρτσίνοφ, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν προκαλέσει βαριές απώλειες στους αυτονομιστές, με «πολλούς» αντάρτες να έχουν σκοτωθεί, τραυματιστεί ή συλληφθεί.

Νωρίτερα, οι αυτονομιστές κατόρθωσαν να καταρρίψουν δύο ή τρία ελικόπτερα του ουκρανικού στρατού, σκοτώνοντας έναν πιλότο και έναν άλλο στρατιώτη, απολογισμό που επιβεβαίωσε ο κ. Τουρτσίνοφ.

Επτά ακόμα στρατιώτες τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το προεδρικό ανακοινωθέν.

Άγνωστο παραμένει το τι κατάσταση επικρατεί πραγματικά στη Σλαβιάνσκ, δεδομένου ότι νωρίτερα το Κίεβο ανακοίνωσε πως έχει θέσει «υπό έλεγχο» περίπου τη μισή πόλη.

Τόνισε ωστόσο πως όλα τα οδοφράγματα που είχαν στήσει οι αυτονομιστές στα περίχωρα της πόλης έχουν πλέον καταληφθεί.

Ο κ. Τουρτσίνοφ σημείωσε πως ο αγώνας εναντίον των ανταρτών είναι «πολύ σύνθετος», λόγω του ότι οι συγκρούσεις λαμβάνουν χώρα μέσα σε αστικά κέντρα, και κατηγόρησε τους αυτονομιστές πως χρησιμοποιούν αμάχους και ομήρους ως ανθρώπινες ασπίδες.

Με νέες κυρώσεις προειδοποίησαν νωρίτερα τη Ρωσία ο Μπαράκ Ομπάμα και η Άνγκελα Μέρκελ.

Facebook Comments