Μέρκελ και Ομπάμα «ενωμένοι» ως προς το Ουκρανικό

Deutsche Welle

Μέρκελ και Ομπάμα «ενωμένοι» ως προς το Ουκρανικό, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Με φιλική διάθεση ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υποδέχθηκε σήμερα το απόγευμα την γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, την ώρα που η κατάσταση στην Ουκρανία παραμένει τεταμένη, μετά και τις σημερινές εξελίξεις.

«Καλωσορίζω την φίλη μου». «Η Άγκελα είναι μία από τους σημαντικοτέρους εταίρους μου». Με αυτές τις φράσεις ξεκίνησε ο πρόεδρος Ομπάμα την ομιλία του, στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου με την γερμανίδα καγκελάριο στον κήπο του Λευκού Οίκου, τονίζοντας σε κάθε ευκαιρία τη σημασία της στενής «εταιρικής σχέσης και φιλίας» που ενώνει τις δύο χώρες σε πολλά επίπεδα αλλά και τους δύο ηγέτες προσωπικά.

Ομπάμα: «Θέλουμε να δούμε μία διπλωματική λύση στην Ουκρανία»

Ο αμερικανός πρόεδρος, αφού ευχαρίστησε εγκάρδια την γερμανίδα καγκελάριο για την φιλοξενία του πέρυσι στο Βερολίνο, υπογράμμισε τους άξονες στους οποίους από κοινού οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι πρέπει να εντείνουν τη συνεργασία τους. Στην κορυφή της «λίστας» βρίσκεται το ζήτημα της κατάστασης στην Ουκρανία, για το οποίο ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «είναι ενωμένες με τη Γερμανία ως προς το θέμα της επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία για τις ενέργειές της στην Ουκρανία».

Ο αμερικανός πρόεδρος έδωσε έμφαση, περισσότερες μάλιστα φορές μέσα στην ομιλία του, στην πρόκριση της διπλωματικής λύσης για το Ουκρανικό, αφήνοντας να εννοηθεί πως πρόκειται για την πρώτη επιλογή των ΗΠΑ στο επίπεδο των διεθνών χειρισμών της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία. «Δεν θέλουμε να τιμωρήσουμε τη Ρωσία», είπε χαρακτηριστικά ο αμερικανός πρόεδρος. Ωστόσο τόνισε πως ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο επιβολής νέων, αυστηρότερων κυρώσεων σε περίπτωση που η Ρωσία συνεχίσει να αποσταθεροποιεί την περιοχή, κάνοντας λόγο για «αυξημένο κόστος» που που πρέπει τότε να πληρώσει η Ρωσία.

O Μπαράκ Ομπάμα τόνισε, στη συνέχεια, την ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες για τη δημιουργία μιας ελεύθερης ζώνης εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, κάτι που θα μπορούσε να διευκολύνει στο μέλλον την εξαγωγή φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ στην ΕΕ, από την στιγμή μάλισμα που η ΕΕ θέτει ως προτεραιότητά της την ενεργειακή της ασφάλεια.

Μέρκελ: «Έτοιμοι και προετοιμασμένοι να επιβάλουμε κυρώσεις»

Η γερμανίδα καγκελάριος από την πλευρά της ευχαρίστησε τον Μπαράκ Ομπάμα για τη θερμή φιλοξενία και στη συνέχεια εστίασε την ομιλία της στην κατάσταση στην Ουκρανία, ειδικότερα δε στη διαχείριση της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία και την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στην Ρωσία. Και η Άγκελα Μέρκελ τόνισε πως οι ΗΠΑ και η Γερμανία ακολουθούν μία ενιαία στάση απέναντι στην κατάσταση στην Ουκρανία, δηλώνοντας πως είναι «ενωμένες» απέναντι στην επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στην Μόσχα, εάν χρειαστεί, σε «τοπικό επίπεδο».

Η ίδια μάλιστα ανέφερε ότι και και στην ΕΕ, όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή σε ετοιμότητα για να συναντηθούν αναφορικά με την κατάσταση στην Ουκρανία. Η ίδια συνέχισε μάλιστα υπογραμμίζοντας πως τόσο η Γερμανία όσο και η ΕΕ προκρίνουν σε κάθε περίπτωση την επιλογή της διπλωματικής οδού προκειμένου να εξευρεθεί μία λύση στο Ουκρανικό. Από την άλλη πλευρά, τόνισε ότι εάν η Ρωσία εξακολουθήσει να επεμβαίνει στην Ουκρανία, θα αναζητηθεί η επιβολή επιπρόσθετων κυρώσεων.

Ο πρόεδρος Ομπάμα, μάλιστα, έθεσε ως «ορόσημο» τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία, που είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν στις 25 Μαϊου. Για τις ουκρανικές προεδρικές εκλογές η γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε ότι οι πολίτες σε αυτές θα πρέπει να «αποφασίσουν ελεύθερα» καθώς και ότι η Ρωσία θα πρέπει να διασφαλίσει αυτή τη δυνατότητα, διότι σε αντίθετη περίπτωση θα είναι δυνατή η επιβολή κυρώσεων.

Η Άγκελα Μέρκελ δήλωσε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «εξαρτάται πλέον εν πολλοίς από την ίδια τη Ρωσία, ποιον δρόμο εμείς θα ακολουθήσουμε».

Mε φόντο τη Μόσχα...

Η συνάντηση αυτή των δύο ομολόγων έρχεται λίγες μόλις μέρες μετά από την επιβολή κυρώσεων τόσο από την ΕΕ όσο και τις ΗΠΑ σε σειρά προσώπων από τον χώρο της ρωσικής πολιτικής και οικονομίας. Μέχρι στιγμής οι κυρώσεις προβλέπουν την απαγόρευση έκδοσης βίζας καθώς και το πάγωμα τραπεζικών λογαριασμών σε κύκλο προσώπων που πρόσκεινται στον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Τόσο οι Βρυξέλλες όσο και η Ουάσινγκτον έχουν «απειλήσει» τη Μόσχα με την επιβολή αυστηρότερων, οικονομικών κυρώσεων, εάν η Ρωσία συνεχίσει να κλιμακώνει την ένταση στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας.

Από την πλευρά του το Βερολίνο διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο στις διεθνείς συνομιλίες για την αντιμετώπηση της κρίσης στην Ουκρανία, τόσο λόγο της ιδιαίτερης εμπορικής σχέσης της Γερμανίας με τη Ρωσία, -είναι ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Ρωσίας-, όσο και λόγω της ηγετικής θέσης της στην ΕΕ.