Με τους Έλληνες επενδυτές αποκλεισμένους, ανοίγει αύριο στο Λονδίνο το βιβλίο προσφορών της πολυαναμενόμενης αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας ύψους 2,5 δις. ευρώ.

Το κλίμα, κατά τις πληροφορίες που υπάρχουν είναι ενθαρρυντικό, αφού μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής, Έλληνες διαχειριστές από το Λονδίνο έκαναν λόγο για προσφορές που είχαν συγκεντρωθεί ύψους 3 δις. ευρώ.

Πρόκειται περί σπουδαίας δυναμικής, που σημαίνει ότι οι εγγραφές θα μπορούσαν να φτάσουν και τα 5 δις. ευρώ. Εκείνο που αποτελεί αγκάθι είναι η τιμή στην οποία θα πραγματοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου, με τις φήμες που κυκλοφορούν στην αγορά να κάνουν λόγο για τιμή μεταξύ 2,10 ευρώ έως 2,60 ευρώ.

Μένει να φανεί, δεδομένου ότι η μετοχή δείχνει να κρατάει γερά στην περιοχή των 2,80 ευρώ, αν κι αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank, για παράδειγμα, έγινε στα 0,31 ευρώ και τα χαμηλά που είχε γράψει το χαρτί στις συνεδριάσεις της περασμένης εβδομάδας ήταν τα 0,37 ευρώ, ενώ σκαρφάλωσε μέχρι τα 0,44 ευρώ.

Πάντως, οι Έλληνες επενδυτές, σύμφωνα με πληροφορίες από χρηματιστηριακές εταιρείες, μπορούν να γραφτούν μέσω των τραπεζών. Ειδικά οι πελάτες των private banking των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων.

Η διοίκηση της τράπεζας αποφάσισε το σύνολο της έκδοσης να διατεθεί μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης σε ξένους επενδυτές, καθώς αν πραγματοποιούνταν προσφορά και σε Έλληνες επενδυτές θα έπρεπε να παραταθεί το χρονοδιάγραμμα της αύξησης. Ωστόσο, σύμφωνα με χρηματιστηριακές εταιρείες όσοι εγχώριοι επενδυτές ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στην αύξηση κεφαλαίου υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι. Το βιβλίο προσφορών θα «κλείσει» στο τέλος της εβδομάδας και με βάση τις προσφορές των επενδυτών θα καθοριστεί η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα αύριο Τρίτη, 6 Μαΐου θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών και θα μείνει «ανοιχτό» για 1-2 ημέρες, ενώ μέχρι το Σάββατο 10 Μαΐου, οπότε θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση της τράπεζας, η αύξηση θα έχει ολοκληρωθεί και τυπικά.  Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες το επιτελείο της τράπεζας πραγματοποίησε εκδηλώσεις για την παρουσίαση της αύξησης σε Βοστώνη, Νέα Υόρκη, Παρίσι και Λονδίνο. Οι εκπρόσωποι της Εθνικής συναντήθηκαν με περίπου 120 εκπροσώπους θεσμικών χαρτοφυλακίων που αποτυπώνει το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για την αύξηση. Σημειώνεται ότι Goldman Sachs International και Morgan Stanley θα είναι οι διεθνείς συντονιστές και συνδιαχειριστές του βιβλίου προσφορών.

Στη συνέχεια, το Σάββατο 10 Μαΐου η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Εθνικής θα συνεδριάσει για να εγκρίνει την τιμή διάθεσης των μετοχών, όπως θα προσδιοριστεί από το βιβλίο προσφορών, και την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. Έτσι πρακτικά η αύξηση κεφαλαίου θα έχει ολοκληρωθεί εντός του πρώτου 10ημέρου του Μαΐου, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών.

Σημειώνεται ότι πέραν της αύξησης κεφαλαίου ύψους 2,5 δισ. ευρώ η Εθνική θα εξασφαλίσει επιπλέον 1,04 δισ. ευρώ μέσω του προγράμματος ενεργειών που κατέθεσε στην ΤτΕ και το οποίο έγινε αποδεκτό. Με τα κεφάλαια αυτά αφενός θα καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 2,183 δισ. ευρώ όπως προσδιορίστηκαν από το stress test και παράλληλα θα έχει τη δυνατότητα να υποβάλει αίτηση για την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών του ελληνικού Δημοσίου ύψους 1,35 δισ. ευρώ.

Facebook Comments