Την αρχή έκανε η γερμανική Κρατική Επενδυτική Τράπεζα KfW, η οποία εξέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα ομόλογα αξίας ενός δισ. γουάν (περίπου 120 εκατομ. ευρώ), που απευθύνονταν σε συνταξιοδοτικά ταμεία, ασφαλιστικές εταιρείες και άλλους μεγαλοεπενδυτές. Εκπρόσωπος της KfW διευκρίνισε ότι η τράπεζα είχε εκδώσει και στο παρελθόν ομόλογα σε γουάν.

Παρ όλα αυτά η τελευταία έκδοση είχε μία σημαντική ιδιαιτερότητα: ότι τα ομόλογα ήταν σημειωμένα στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, η οποία προορίζεται να εξελιχθεί σε κέντρο συναλλαγών σε κινεζικό νόμισμα. Μάλιστα, το Μάρτιο υπογράφηκε σχετική συμφωνία ανάμεσα στις κεντρικές τράπεζες των δύο χωρών.

Με αυτήν τη συμφωνία, η Φρανκφούρτη καθίσταται το αποκλειστικό offshore κέντρο συναλλαγών σε γουάν και ευρώ (offshore clearing center), υπογραμμίζει ο Χουμπέρτους Βετ, γενικός διευθυντής της πρωτοβουλίας Frankfurt Main Finance, που εκπροσωπεί το γερμανικό χρηματιστήριο. Ο ίδιος αποδίδει την επικράτηση της Φρανκφούρτης έναντι των ανταγωνιστών της στις στενές οικονομικές σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Κίνας.

«Ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών ανάμεσα στην Κίνα και τη Γερμανία είναι μεγαλύτερος από αυτόν ανάμεσα στην Κίνα και τη Μ. Βρετανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, δηλαδή τις τρεις άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες μαζί», επισημαίνει ο Βετ.

Σημαντικά οφέλη για τις μεσαίες επιχειρήσεις

Πάντως, το Λονδίνο παραμένει παρόν στην κούρσα του ανταγωνισμού με τη Φρανκφούρτη. Το δεύτερο μεγαλύτερο χρηματοοικονομικό κέντρο μετά τη Νέα Υόρκη επιλέχθηκε από την Κίνα σχεδόν ταυτόχρονα με την Φρανκφούρτη ως κέντρο συναλλαγών, ωστόσο αποκλειστικά εκείνων σε γουάν και στερλίνα.

Μολονότι μπορούν να διατεθούν και εκεί ομόλογα σε γουάν, το Σίτι του Λονδίνου μένει εκτός σε περιπτώσεις συναλλαγών σε ευρώ. Στη Φρανκφούρτη, σημειωτέον, έδρα της Μπούντεσμπανκ και της ΕΚΤ, τα χρηματοπιστωτικά ινστιτούτα άρχισαν ήδη να δημιουργούν πληθώρα χρηματοοικονομικών προϊόντων για τις συναλλαγές γουάν-ευρώ.

Από τη νέα κατάσταση δεν αναμένεται να επωφεληθεί όμως μόνο η Φρανκφούρτη ως χρηματοοικονομικό κέντρο, αλλά, σύμφωνα με τη Χάνα Λέβινγκερ, και οι γερμανικές επιχειρήσεις: «Αυτές μπορούν να πραγματοποιήσουν συναλλαγές με την Κίνα στη δική τους ζώνη ώρας. Αυτό είναι μεγάλο πλεονέκτημα, ειδικά για τις μεσαίες επιχειρήσεις» επισημαίνει η γερμανίδα ειδικός της Deutsche Bank για τις αναδυόμενες αγορές.

Επιπλέον, οι γερμανικές και κινεζικές επιχειρήσεις θα μπορούν στο εξής να αποφεύγουν τις εμπορικές συναλλαγές μέσω δολαρίου. Ήδη σήμερα σχεδόν το ένα πέμπτο των διμερών εμπορικών συναλλαγών διεκπεραιώνονται σε γουάν, με τον Χουμπέρτους Βετ να εκτιμά ότι το συγκεκριμένο μερίδιο σχεδόν θα διπλασιαστεί και θα σημάνει για τις γερμανικές μεσαίες επιχειρήσεις εξοικονόμηση δαπανών ύψους 2,5% επί του συνολικού όγκου συναλλαγών. Ένα πρόσθετο προνόμιο είναι ότι όταν οι γερμανικές εταιρείες συναλλάσσονται με γουάν, παύουν να είναι έκθετες σε νομισματικούς κινδύνους.

Το γουάν στο δρόμο της διεθνοποίησης

Η Χάνα Λέβινγκερ θεωρεί ότι τέτοιου είδους offshore κέντρα εμπορικών συναλλαγών θα δώσουν σημαντική ώθηση στη διαδικασία διεθνοποίησης του κινεζικού νομίσματος και όπως εξηγεί: «Περίπου το 16,5% των κινεζικών εμπορικών συναλλαγών διεκπεραιώθηκαν στο τέλος του 2013 σε γουάν. Το 2010 το ποσοστό έφτανε μόλις το 3%. Το γουάν κατέχει την ένατη θέση στη λίστα των πιο εμπορεύσιμων νομισμάτων. Ένα χρόνο πριν βρισκόταν ακόμη στη 17η θέση».

Facebook Comments