Η σημαντικότερη ημερολογιακή ανακοίνωση του μηνά την προηγούμενη Παρασκευή, για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μη αγροτικού τομέα Αμερικής, είχε ευχάριστες εκπλήξεις για την Αμερικανική οικονομία. Δεδομένου ότι μόνο ο δείκτης συμμετοχής ήρθε κατά ελάχιστα μικρότερος για τον μηνά Απρίλιο, τα καλύτερα NFPs έφεραν την ανεργία στο 6.3% και 282 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Ο αριθμός αυτός ως απόλυτο μέγεθος, είχε να εμφανιστεί για τις ΗΠΑ από τον Ιανουάριο του 2012. Αδιαμφισβήτητα μια πολύ καλή ανακοίνωση, που στρατηγικά θα περιμέναμε να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην αγορά. Τι συνέβη όμως και χάθηκε η κίνηση μέσα σε λίγες ώρες; Πως το δολάριο έχασε όλα τα κέρδη του πριν το κλείσιμο της εβδομάδας;

Αυτό που κατά κανόνα είθισται να οδηγεί τις αγορές σε αντιστροφές κινήσεις, είναι οι επενδύτες βραχυπρόθεσμου ορίζοντα “fast money traders”, οι οποίοι καλύπτουν γρήγορα τις θέσεις τους. Άρα αυτό που καλούνται να αφομοιώσουν οι επενδύτες είναι: τον λόγο αυτής της αντίστροφης της τάσης και το ποσό μπορεί να επηρεάσει τις αγορές.

Στην περίπτωση της Παρασκευής ο λόγος ήταν οι αναζωπύρωση των αναταραχών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Οι οποίες από την αρχή της κρίσης της Κριμαίας, κάθε φορά που τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία καταγράφουν νέες συγκρούσεις ή άσχημες ειδήσεις για την περιοχή, οδηγούν τους επενδυτές σε αποστροφή ρίσκου και το λεγόμενο “Flight to safety”

Facebook Comments