Γ. Στουρνάρας: Από τον Οκτώβριο και μετά οι όποιες αποφάσεις για το δημόσιο χρέος

MarketNews

Γ. Στουρνάρας: Από τον Οκτώβριο και μετά οι όποιες αποφάσεις για το δημόσιο χρέος, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Την ικανοποίησή του για τη δήλωση του Eurogroup για την Ελλάδα, εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, επισημαίνοντας ότι από τον Οκτώβριο και μετά θα υιοθετηθούν οι όποιες αποφάσεις για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Σε δηλώσεις του προς τους Έλληνες δημοσιογράφους, λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι οι όποιες αποφάσεις υιοθετηθούν για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα είναι σε σημαντικό βαθμό συναρτημένες με τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής που θα πραγματοποιήσει τον Οκτώβριο η ΕΚΤ, τόσο για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες, όσο και για τις αντίστοιχες τράπεζες των άλλων κρατών-μελών της ευρωζώνης.

Ο Γ. Στουρνάρας ανέφερε ότι στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης πήραν το λόγο πολλοί ομόλογοί του, αλλά και ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, εκφράζοντας ικανοποίηση για το ανακοινωθέν που συμφωνήθηκε για την Ελλάδα.

Αναφερόμενος στα 11 δισ. που αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμα στο ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε ικανοποιημένος για το γεγονός ότι για πρώτη φορά αναγνωρίστηκε επισήμως η δυνατότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τα ποσά αυτά με ευελιξία. Πράγμα που όπως ανέφερε σημαίνει ότι σε περίπτωση που δεν χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε για τη μείωση του ελληνικού χρέους, είτε για την τόνωση της ρευστότητας και γενικότερα για την τόνωση της ανάπτυξης.

Ο Γ. Στουρνάρας ανέφερε επίσης, ότι η επόμενη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα ξεκινήσει το καλοκαίρι και θα ολοκληρωθεί μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής των τραπεζών που θα διενεργήσει η ΕΚΤ.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας που παρουσίασε στο Eurogoroup, ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι αυτό βασίζεται τόσο στη δημοσιονομική εξυγίανση, όσο και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και ότι είναι δεκαετούς εμβέλειας.

Ο υπουργός οικονομίας σημείωσε ότι στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η εκμετάλλευση του καλά εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού που υπάρχει στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι το μεγάλο εμπόδιο που υπάρχουν σε σχέση με την υλοποίησή του είναι η έλλειψη ρευστότητας. Ο υπουργός ανέφερε προς τους ομολόγους του ότι θα ήταν ευκταία η συνδρομή τραπεζών από όλες τις χώρες της ευρωζώνης στις προσπάθειες για την τόνωση της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία.

Την ικανοποίησή του εξάλλου για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας εξέφρασε με δηλώσεις του προς τον Τύπο ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο Ολλανδός υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να τηρηθεί και στο μέλλον το πρόγραμμα για την Ελλάδα και επισήμανε ότι σε επόμενη συνεδρίαση και υπό το φως της νέας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα, θα συζητηθεί το θέμα των μέτρων που θα μπορούσαν να μειώσουν το άχθος της εξυπηρέτησης του χρέους για την Ελλάδα.

Σημείωσε ωστόσο ότι οι τελικές αποφάσεις θα υιοθετηθούν μετά την περάτωση των τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών κατά το επόμενο φθινόπωρο.