Για όλα τα θέματα που αφορούν στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, συζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, στη συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής της τρόικας, στα κεντρικά γραφεία του Κινήματος, στην Ιπποκράτους.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης που διήρκησε μία ώρα, ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε ότι αυτή έγινε κατόπιν συνεννόησής του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, διότι -όπως σημείωσε- στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι πάντα να στηρίζει την προσπάθεια της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και να διευκολύνει με τις παρεμβάσεις του, «ώστε να ολοκληρωθεί το ταχύτερο η διαδικασία αυτή, να αρθεί η αβεβαιότητα και να σταλεί το μήνυμα πως η Ελλάδα, μέσα σε μια αβέβαιη Ευρώπη, έχει πάρει οριστικά τον δρόμο της εξόδου από την κρίση».

«Δεν είναι δυνατό κάθε δύο ή τρεις μήνες να επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό, να έχουμε την ίδια αβεβαιότητα σε σχέση με τη δόση και να είναι στο επίκεντρο της δημόσιας και οικονομικής ζωής η εκταμίευση της δόσης», τόνισε ο κ. Βενιζέλος και υπογράμμισε ότι «στο επίκεντρο πρέπει να είναι η ανάπτυξη, η κοινωνική συνοχή, η αισιοδοξία που χρειάζεται προκειμένου να σταθεί η Ελλάδα όρθια αυτοδύναμη, ισοδύναμη».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι από τις συζητήσεις με την τρόικα προκύπτει ότι το μεγάλο «αγκάθι» είναι η δημόσια διοίκηση.

Όπως υποστήριξε, η τρόικα δεν αντιμετωπίζει αυτά τα θέματα από μια δημοσιονομική, αλλά από μια διαρθρωτική οπτική γωνία. «Στο ζήτημα αυτό κρίνεται η αξιοπιστίας μας, κρίνεται η απάντηση στο ερώτημα αν εδώ στην Ελλάδα θέλουμε βαθιές αλλαγές, μεταρρυθμίσεις, τομές, ένα άλλο κράτος που να μπορεί να λειτουργήσει φιλοεπενδυτικά, φιλοαναπτυξιακά και φιλικά προς τον πολίτη», είπε ο κ. Βενιζέλος για να τονίσει ότι «πρέπει να δώσουμε μια θετική απάντηση», πως «δεν φοβόμαστε τις αλλαγές».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι πρέπει «να ξεπεράσουμε το ζήτημα αυτό πάντα στο πλαίσιο του Συντάγματος και της έννομης τάξης και υπό τον έλεγχο των αρμοδίων δικαστηρίων», οι διαδικασίες να κινηθούν, να είναι διαδικασίες και πειθαρχικής αξιολόγησης και επαγγελματικής αξιολόγησης. «Αυτά θα μας προσδώσουν αξιοπιστία και στο εσωτερικό και διεθνώς», σημείωσε.

«Βασικός μας στόχος είναι και πρέπει να είναι να αποφύγουμε οποιαδήποτε σκέψη για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα», τόνισε ο κ. Βενιζέλος, σημειώνοντας ότι «δεν θα πάρουμε, δεν αντέχει η κοινωνία, η οικονομία και το πολιτικό σύστημα» και πως «θωρακίζουμε τη χώρα σε σχέση με πρόσθετα μέτρα, όταν δίνουμε δείγματα αξιοπιστίας στις διαρθρωτικές αλλαγές».

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι θα μιλήσει γι αυτά τα θέματα και με τον πρωθυπουργό και με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, «με τον οποίο είμαστε σε πολύ συστηματική επαφή», και χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό» να πραγματοποιηθεί και απευθείας συνάντηση της ΔΗΜΑΡ με την τρόικα, καθώς «θα βοηθήσει πάρα πολύ στον εντοπισμό των θεμάτων όπως τα βλέπει η κάθε πλευρά, γιατί πρέπει να κάνουμε όσα απαιτούνται προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία».

Ερωτηθείς για το εάν το θέμα των μετακινήσεων είναι «προσωπικό», «στα χέρια» του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε πως το ζήτημα δεν είναι καθόλου προσωπικό, αλλά ότι αφορά την κυβέρνηση, τη χώρα, την κοινωνία και πως όλα τα θέματα τα αντιμετωπίζει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε συνεννόηση των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Όσον αφορά στο θέμα των τραπεζών, ο κ. Βενιζέλος είπε πως «είναι σαφές» ότι το ζήτημα της συγχώνευσης της Εθνικής με τη Eurobank «δεν έχει λάβει την οριστική του απάντηση» και πως η οριστική απόφαση για τη συγχώνευση θα ληφθεί από το ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όταν ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των δύο τραπεζών. Χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η ανακεφαλαιοποίηση ολοκληρώνεται εντός των επόμενων ημερών, ανέφερε πως στόχος είναι ένα σταθερό τραπεζικό σύστημα και υπογράμμισε ότι είναι σαφέστατο από κάθε άποψη ότι «οι καταθέσεις είναι απολύτως διασφαλισμένες στο σύνολό τους». Τόνισε δε ότι ήταν εξίσου πολύ καθαρό και το μήνυμα του ίδιου ότι «με κορμό την Εθνική πρέπει να υπάρχει πάντα ένας πυλώνας δημοσίου συμφέροντος, που είναι σε πραγματική επαφή με τα συμφέροντα της χώρας».

Ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι για το ειδικό τέλος ακινήτων «θα βρεθεί λύση που θα είναι κοινά αποδεκτή» και πως για τις ρυθμίσεις των ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών «έχουμε μείνει με την εντύπωση ότι θα βρεθεί μια σχετικά ικανοποιητική λύση».

Αναφορικά με το θέμα της ανεργίας, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η τρόικα αντιλαμβάνεται πολύ καλά την ανάγκη που προβάλει η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για ένα μεγάλο πρόγραμμα κατά της ανεργίας και πως «εναπόκειται στην κυβέρνηση να υποβάλει ολοκληρωμένο πρόγραμμα μεγάλων διαστάσεων για την αντιμετώπισή της». Επιπλέον, ανέφερε ότι άσκησε τη μεγαλύτερη δυνατή πίεση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, καθώς «αυτό βοηθά και τα νοικοκυριά και το τραπεζικό σύστημα».

Ερωτηθείς εάν τα θέματα της διοικητικής μεταρρύθμισης και των τραπεζών μπορούν να επιφέρουν κινδύνους για την κυβερνητική συνοχή, ο κ. Βενιζέλος απάντησε αρνητικά και παρέπεμψε στην υπόθεση του ειδικού τέλους ακινήτων «που έγινε ενιαίος φόρος ακινήτων», για να υποστηρίξει πως «δείξαμε ότι μπορούν να βρεθούν λύσεις».

Συνεχίζοντας, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η εμπειρία της Κύπρου πρέπει να έχει κάνει σοφότερους τους Έλληνες και υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, δεν υπήρξε ποτέ». Υπογράμμισε δε ότι η κατάσταση στην Ευρώπη, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στον σκληρό της πυρήνα, είναι τέτοια που την κάνουν να παίρνει νευρικές αποφάσεις και άρα «η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί στην κατεύθυνση της εξόδου από την κρίση και εμείς να βρεθούμε το ταχύτερο σε μια όσο το δυνατό ασφαλέστερη θέση».

«Αν κάποιος θέλει να κινηθεί εκτός ευρώ, πρέπει να κάνει την επιλογή εκτός ευρώ και πρέπει να πει στον λαό ότι το κόστος, η θυσία, ο πόνος, θα είναι πολύ μεγαλύτερα. Αυτό είναι το δίλημμα- όλα τα άλλα είναι εξωραϊσμοί, δημαγωγίες, ψέματα και αυταπάτες», τόνισε.

Facebook Comments