Oι εταιρείες του ευρωπαϊκού Νότου φέρουν το κύριο βάρος της απροθυμίας των τραπεζών να χρησιμοποήσουν τη φθηνή χρηματοδότηση που έχουν από την κεντρική τράπεζα για να δώσουν νέα δάνεια, καθώς προτιμούν και επιδιώκουν να νοικοκυρέψουν τους σφυροκοπημένους από την ύφεση ισολογισμούς τους, σύμφωνα με την Morgan Stanley.

Το ποσό των δανείων που προσφέρονται στις επιχειρήσεις στην περιφέρεια της Ευρώπης μειώνεται, ενώ το κόστος του δανεισμού αυξάνεται εν μέσω των προσπαθειών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την τόνωση της ευρύτερης οικονομίας με ρευστότητα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής αναλυτής της Morgan Stanley, Alice Timperley. Ο «μηχανισμός μετάδοσης» μεταξύ χρηματοδότησης και δανεισμού εξακολουθεί να έχει σημαντικά «κατάγματα» όπως σημειώνει χαρακτηριστικά.

Είναι πολύ πιο ακριβό για τις ιταλικές και τις ισπανικές εταιρείες να δανείζονται από τις τράπεζές τους καθώς οι τράπεζες επικεντρώνονται στην επισκευή των ισολογισμών τους, οδηγώντας σε υψηλότερο μέσο κόστος χρηματοδότησης, μία τάση την οποία η Morgan Stanley δεν βλέπει να αντιστρέφεται στο εγγύς μέλλον.

Οι αυστηροί όροι χρηματοδότησης βλάπτουν τις χώρες της Νότιας Ευρώπης και παραμένουν το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή, όπως δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Όλι Ρεν, στις 28 Φεβρουαρίου. Η έλλειψη πιστώσεων «πνίγει» την οικονομική δραστηριότητα και την αύξηση των εξαγωγών στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία, όπως είπε.

Οι τράπεζες διατηρούν 4,5 δισ. ευρώ δανείων ευρωπαϊκών εταιρειών σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιανουαρίου του 2013, 2,5% χαμηλότερα από το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ τα οποία και επεξεργάστηκε η Morgan Stanley. Ο δανεισμός των εταιρειών στην Ιταλία ήταν 3% χαμηλότερος σε σχέση με πέρυσι, ενώ για τις πορτογαλικές επιχειρήσεις ήταν κατά 7% χαμηλότερος, των ελληνικών κατά 9% και κατά 11% των ισπανικών.

Οι αδυναμία ζήτησης στην περιφέρεια του ευρώ συνεχίζει να σπρώχνει τον δανεισμό χαμηλότερα, και τα νέα αυτά δεδομένα υπογραμμίζουν τον κατακερματισμό της προσφοράς τραπεζικών πιστώσεων και της ζήτησης στη ζώνη του ευρώ, όπως τονίζει η Morgan Stanley.

Το μέσο επιτοκιακό περιθώριο που καταβάλλεται από τις ιταλικές εταιρείες είναι 350 μονάδες βάσης πάνω από το ευρωπαϊκό διατραπεζικό επιτόκιο που προσφέρεται, σύμφωνα με την έκθεση. Αυτό είναι υψηλότερο από ό, τι για τις ισπανικές εταιρείες, οι οποίες πληρώνουν περίπου 320 μονάδες βάσης, ενώ οι γερμανικές εταιρίες καταβάλλουν κατά μέσο όρο 200 μονάδες βάσης, σημειώνει ο οίκος.

 

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments