Η «δικαιολογία» για την πτώση της αγοράς της Τρίτης θα μπορούσε να είναι ότι οι αγορές δεν άκουσαν αυτό που ήθελαν από το Eurogroup για τη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους.

Θέμα που μετατίθεται για μετά τη διενέργεια των πανευρωπαϊκών τραπεζικών τεστ αντοχής, δηλαδή μετά το Νοέμβριο. Μέχρι τότε μεσολαβούν οι Ευρωεκλογές με τα πολιτικά αίματα να βράζουν και τις δημοσκοπήσεις κρυφές και φανερές να δίνουν και να παίρνουν ως προς τη διαμόρφωση του αποτελέσματος. Ωστόσο, οι ξένοι επενδυτές και ειδικά οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές δηλώνουν παρόν.

Ήδη σήμερα έγινε γνωστό ότι ο κ. Τζον Πόλσον αμερικανός μεγαλοεπενδυτής τοποθετήθηκε στην αύξηση κεφαλαίου της Alpha, αποκτώντας το 5,42% ενώ μία εβδομάδα νωρίτερα το fund του Baupost μπήκε με 10% στην ΕΥΔΑΠ, ενώ έχει πάρει σημαντική θέση και στην αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς.

Το fund Νorges, που διαχειρίζεται τα κεφάλαια της κρατικής εταιρείας ενέργειας της Νορβηγίας πήρε θέση στην αύξηση κεφαλαίου της Eurobank και το κρατικό fund της Σαουδικής Αραβίας θα μπει με σημαντικό ποσοστό σε θυγατρική εταιρεία της Τέρνα Ενεργειακής. Όλα δείχνουν δηλαδή, ότι οι μακροπρόθεσμοι παίκτες δηλώνουν το παρόν, ενώ μεγάλα ονόματα του διεθνούς κεφαλαίου ακούγονται και για την αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής που από τις 9 το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη, τρέχει και θα κρατήσει μέχρι την Πέμπτη. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο στόχος των 5 δις. ευρώ της αύξησης θα καλυφθούν με τις τιμές που «χτυπούν» οι ξένοι θεσμικοί να κινούνται μεταξύ 2,15 – 2,60 ευρώ.

Κλείσιμο πολύ κοντά στα ενδοσυνεδριακά χαμηλά για τον γενικό δείκτη του Χ.Α., σε μία συνεδρίαση που οι τιμές των μετοχών κινούνταν διαρκώς στο «κόκκινο».  Οι απώλειες διαμορφώθηκαν σε 1,41%, στις 1.215,08 μονάδες και με τις συναλλαγές αυξημένες σε σχέση με την προηγούμενη μέρα, στα 133 εκατ. ευρώ (σ.σ. τη Δευτέρα η αγορά του Λονδίνου παρέμεινε κλειστή).

Επόμενη ισχυρή στήριξη της αγοράς βγαίνει στις 1.170 – 1.180 μονάδες, επίπεδα που δεν επιβεβαιώθηκαν στη διόρθωση προ δεκαημέρου, αφού έκανε χαμηλό στις 1.185 μονάδες. Όπως και νά ΄χει, η ταλαιπωρία στο Χρηματιστήριο αναμένεται ότι θα διαρκέσει τον Μάιο, αφού μετά την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίων, κάτι που σηματοδοτεί την αλλαγή θέσης των τραπεζικών μετοχών στους δείκτες, έχοντας με αυξημένη στάθμιση, θα επέλθει αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων. Με αποτέλεσμα οι επενδυτές να πωλούν άλλες μετοχές για να αυξήσουν τη θέση τους σε άλλα χαρτιά που επηρεάζουν σημαντικά τη διαμόρφωση των δεικτών.

Στο πλαίσιο αυτό, το άδειασμα στην Eurobank συνεχίστηκε και την Τρίτη, με τη μετοχή να υποχωρεί κατά 19,10%, στα 0,36 ευρώ, πουλώντας ανοιχτά εκείνοι που είχαν μπει στην αύξηση στα 0,31 ευρώ αποκομίζοντας σημαντικά κεφάλαια κατά την πτώση (short selling ή arbitrage).

Τις μεγαλύτερες απώλειες από τον FTSE 25 κατέγραψε η MIG, με πτώση 6,32%, στα 0,445 ευρώ, η ΕΧΑΕ υποχώρησε κατά 4,66%, στα 8,39 ευρώ, Motor Oil 3,59%, στα 8,34 ευρώ, Jumbo 3,5%, στα 11,29 ευρώ, ΔΕΗ 2,18%, στα 10,75 ευρώ, με την αγορά να περιμένει μειωμένα αποτλέσματα πρώτου τριμήνου, πτώσης συνέχεια στα 4,08 ευρώ για την Frigoglass, 2,13% η πτώση για την Alpha, 1,91% οι απώλειες  για την Ιντραλότ, 1,13% για την Πειραιώς και 1,75% για την Εθνική στα 2,81 ευρώ. Κέρδη 1,875 για την ΕΥΔΑΠ, 1,01% για τον ΟΛΠ και περίπου 1% για την ΜΕΤΚΑ.

Facebook Comments