Αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ εργάζονται για τη θέσπιση νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας εάν παρεμποδίσει τις προεδρικές εκλογές στα τέλη Μαΐου ή αναγνωρίσει ένα ακόμα αυτονομιστικό δημοψήφισμα, όπως μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχων.

«Αυτή την εβδομάδα… προσπαθούμε να αναπτύξουμε ένα τομεακό πακέτο και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, έτσι ώστε να το δουν οι Ρώσοι, να το κατανοήσουν και να αντιληφθούν τις συνέπειες εάν αναλάβουν περαιτέρω δράση για την παρεμπόδιση της διεξαγωγής αυτών των εκλογών», δήλωσε η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, κατά τη διάρκεια ακρόασης της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

Ωστόσο, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές πίεσαν την κυβέρνηση να αναλάβει δράση, τόσο μονομερώς όσο και σε συνεργασία με την Ευρώπη, ώστε να αποθαρρύνει οποιαδήποτε ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, αντί να αντιδράσει εκ των υστέρων.

Ο γερουσιαστής του Νιου Τζέρσεϊ, Ρόμπερτ Μενέντεζ, πρόεδρος της επιτροπής, είπε ότι οι Ρώσοι «κάνουν ό,τι είναι δυνατόν» για να διαταράξουν τις εκλογές της 25ης Μαΐου στην Ουκρανία. «Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξουν συνέπειες ώστε να μη συνεχιστεί αυτή η κατάσταση».

Νέες κυρώσεις πιθανόν να είναι αναποτελεσματικές, σύμφωνα με το Τζον Κέρι

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, επέκρινε τις προσπάθειες φιλορωσικών δυνάμεων για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην ανατολική Ουκρανία, χαρακτηρίζοντάς τες ως «σκηνοθετημένες και ψευδείς», ωστόσο άφησε να εννοηθεί ότι νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας πιθανόν να είναι αναποτελεσματικές.

Ο Κέρι προειδοποίησε για μία ακόμη φορά τη Μόσχα ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να επιβάλλουν πιο αυστηρές κυρώσεις, οι οποίες θα έχουν αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας, εάν η Ρωσία κάνει οποιαδήποτε ενέργεια ώστε να παρεμποδίσει τις προεδρικές εκλογές της Ουκρανίας που θα διεξαχθούν στις 25 Μαΐου.

Παραδέχτηκε, ωστόσο ότι εάν επιβληθούν αυστηρότερες κυρώσεις προτού ολοκληρωθούν οι διπλωματικές προσπάθειες, κάτι τέτοιο θα μπορούσε έχει αρνητικά αποτελέσματα.

Τοποθέτηση μόνιμων στρατευμάτων στην ανατολική Ευρώπη εξετάζει το ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ θα εξετάσει το ενδεχόμενο να τοποθετηθούν μόνιμα στρατεύματα στην ανατολική Ευρώπή, ως αποτέλεσμα των αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, δήλωσε την Τρίτη ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

Η Συμμαχία έχει προγραμματίσει μια σειρά βραχυπρόθεσμων διαδοχικών αλλαγών του προσωπικού και του εξοπλισμού στην ανατολική Ευρώπη, ωστόσο κάτι τέτοιο αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2014.

Ερωτηθείς εάν το ΝΑΤΟ πιθανόν να εξετάσει το ενδεχόμενο τοποθέτησης μόνιμων στρατευμάτων στην ανατολική Ευρώπη, ο στρατιωτικός διοικητής της Συμμαχίας, Φίλιπ Μπρίντλοβ, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου: «Νομίζω ότι είναι ένα θέμα το οποίο θα πρέπει να εξετάσουμε, θα το θέσουμε στο τραπέζι των συζητήσεων μέσω των ηγετών των κρατών μας και θα δούμε που θα οδηγήσει».

Facebook Comments