Για «θετικά βήματα που έχουν επιτευχθεί» στην Ελλάδα, «όπως το πρωτογενές πλεόνασμα και η ανάπτυξη που αναμένεται φέτος» κάνει λόγο άρθρο, που δημοσιεύει η γαλλική εφημερίδα «la Croix».

Η αρθρογράφος Μαρί Ντανσέρ σημειώνει πως «η Ελλάδα είναι από τις σπάνιες χώρες στην Ευρώπη μαζί με τη Γερμανία και την Ιταλία που πέτυχαν πρωτογενές πλεόνασμα». Όπως, δε, εκτιμά ο Τιμπό Μερσιέ, οικονομολόγος στην BNP Paribas, η άποψη του οποίου «φιλοξενείται» στο κείμενο, «η οικονομική κατάσταση της χώρας βελτιώθηκε σημαντικά το 2013». Σχετικά με το χρέος, ο ίδιος σημειώνει ότι «έως το 2020 η Ελλάδα δεν θα αποπληρώνει κεφάλαιο, αλλά τόκους, κερδίζοντας έτσι χρόνο». Εκτιμά, δε, ότι η Αθήνα θα αποφύγει τρίτο σχέδιο βοήθειας.

Στο άρθρο αναφέρεται ακόμη πως «το 2012 τα δάνεια επιμηκύνθηκαν από 17 σε 30 χρόνια, ενώ η Ελλάδα ζήτησε επιμήκυνση σε 60 ή 70 χρόνια. Οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι να δεχθούν 50», ενώ γίνεται λόγος για πρόγραμμα επενδύσεων, που ετοιμάζει η Ευρώπη στην Ελλάδα, συγχρηματοδοτούμενο με το ελληνικό κράτος, ύψους 19 δισ. ευρώ, το οποίο θα μπορούσε να τονώσει ακόμα περισσότερο την ανάπτυξη της χώρας».

Facebook Comments