Ο γενικός δείκτης σκαρφαλώνει στην αντίσταση, την οποία και διασπά, των 870 μονάδων, με τα κέρδη του τραπεζικού κλάδου σχεδόν στο 4,5%. Μόνο η Eurobank σημειώνει κέρδη 30%, στα 0,2340 ευρώ και με όγκο 3,8 εκατ. τεμαχίων, όταν χθες άλλαξαν χέρια μόλις 750 χιλιάδες τεμάχια.

«Η Eurobank θα πρέπει να κάνει σε τέσσερις εβδομάδες, ότι δεν κατάφερε να κάνει από το καλοκαίρι και μετά», επισημαίνει μιλώντας στο «Μ» κορυφαίο στέλεχος της διοίκησης το οποίο επιβεβαίωσε ότι διερευνά όλες τις πιθανότητες άντλησης ρευστότητας στο σύντομο χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου από την οποία θα εξαρτηθεί η υπαγωγή της στο ΤΧΣ ή όχι.

Η ίδια πλευρά επιβεβαίωσε ακόμα και τις συναντήσεις ή τις επαφές με την MIG και τον επικεφαλής της κ. Α. Βγενόπουλο, με την πλευρά του τελευταίου να σημειώνει ότι, «το μελετάμε», εξέλιξη η οποία ανοίγει την όρεξη για σενάρια και βεβαίως για αποδόσεις στη χρηματιστηριακή αγορά.  Κέρδη 14,63% για την Πειραιώς, στα 0,1880 ευρώ, τράπεζα η οποία θα πραγματοποιήσει και έκδοση ομολογιακού, και placement και αύξηση κεφαλαίου, ενώ ενισχύεται από την εξαγορά των κυπριακών assets στην Ελλάδα το «καλό» κομμάτι της ΑΤΕ, την Geniki Bank και την Millennium.  Mετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης θα διαθέτει EBA Core Tier I ύψους 5,04 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 11,7% του σταθμισμένου ενεργητικού της 31ης Δεκεμβρίου. Θα διαθέτει, δηλαδή, κεφαλαιακό απόθεμα 1,1 δισ. ευρώ. 


Κέρδη πάνω από 7% για την Alpha, στα 0,639 ευρώ, με την επόμενη γ.σ. της τράπεζας να είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Πέμπτη.  Σε επίπεδο ομίλου (συμπεριλαμβανομένης της Εμπορικής) τo EBA Core Tier I θα ανέρχεται σε 7,9 δισ. ευρώ και θα αντιστοιχεί στο 13,7% του σταθμισμένου ενεργητικού Alpha – Εμπορικής.  Με βάση το σταθμισμένο ενεργητικό του ομίλου Alpha, στις 31/12/2012, ο όμιλος θα διαθέτει κεφαλαιακή υπερεπάρκεια ύψους 2,7 δισ. ευρώ.

 


Η ταλαιπωρία στην Εθνική συνεχίζεται, που υποχωρεί σε νέα πολυετή χαμηλά, στα 0,4560 ευρώ και απώλειες άνω του 2% με τις φήμες ακόμα και για αλλαγή του management, να δίνουν και να παίρνουν. Θεωρείται αδύνατο υπό τις παρούσες συνθήκες η τράπεζα να συγκεντρώσει το 1 δις. ευρώ που αντιστοιχεί στο 10% που χρειάζεται ως συμμετοχή των ιδιωτών να καλύψουν την αύξηση κεφαλαίου.

Η αγορά θεωρεί ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος  από τον περασμένο Οκτώβριο, αφού η τράπεζα δεν προχώρησε καν στη πώληση της Finansbank, ή δεν διερεύνησε καν τη πιθανότητα πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος ο Αστέρας να πουληθεί με τίμημα κατώτερο της πραγματικής του αξίας. Όλα αυτά όμως, εκτιμάται ότι θα γίνουν με την ένταξη της τράπεζας στο ΤΧΣ. Αν κι αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί αν η τράπεζα μετέτρεπε τα υβριδικά ομόλογα σε μετοχές ή σε μετοχές, τα οποία θα περνούσαν αυτομάτως στο ενεργητικό.

Κατά τα άλλα, το καλό κλίμα στις τράπεζες έχει περάσει και στις υπόλοιπες μετοχές του 25άρη, αλλά και στο σύνολο του ταμπλό, ενώ οι συναλλαγές ανέρχονται στα 43 εκατ. ευρώ. Κέρδη άνω του 11% για την ΜΕΤΚΑ και άνω του 10% για τον Μυτιληναίο, πάνω από 9% ενισχύονται οι μετοχές των Ελλάκτωρ και ΔΕΗ. Επίσης, το καλό κλίμα στην αγορά επαναφέρει το καλό σενάριο για τις αποκρατικοποιήσεις, αφού οι κεφαλαιοποιήσεις των προς ιδιωτικοποίηση εισηγμένων ΔΕΚΟ βελτιώνονται, οπότε θα μπορέσουν να πουληθούν σε καλύτερες τιμές. Η κεφαλαιοποίηση του ΟΠΑΠ επανήλθε πάνω από τα 2,1 δις. ευρώ, του ΟΛΠ πάνω από τα 340 εκατ. ευρώ και της ΔΕΗ πάνω από το 1,280 δις. ευρώ.

Facebook Comments