Τα μεγάλα σπίτια, οι ξένοι οίκοι δηλαδή, που επενδύουν στη χώρα μας, παίρνουν το Χ.Α. στις πλάτες τους. Οι ξένοι οίκοι που έχουν πάρει θέση στην Ελληνική αγορά όπως η JP Morgan και η Gοldman Sachs, θεωρούν ότι το άδειασμα της αγοράς το τελευταίο διήμερο είχε να κάνει όχι τόσο με την πολιτική αβεβαιότητα, όσο με τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών και ειδικά της Εθνικής που βρίσκεται σε εξέλιξη και ολοκληρώνεται την Πέμπτη.

Μπορεί  να μην έγινε η μεγάλη ανατροπή στην  αγορά, αλλά έδειξε σημάδια ζωής, αφού με το κλείσιμο, έστω και οριακά πάνω από τις 1.230 μονάδες (1.231,25 και κέρδη 1,33%), το ηθικό των επενδυτών αναπτερώθηκε. Αν και είναι πρόωρο να ειπωθεί το ο,τιδήποτε, η δύσκολη στήριξη των 1.170 – 1.180 μονάδων εξακολουθεί να υφίσταται, ενώ καθοριστικής σημασίας για την τάση αποτελεί η περιοχή των 1.245 μονάδων και πάνω.

Πέρα από την αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής, χρηματιστές αναφέρουν ότι οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, μετά τα τελεσίγραφα του ΠΑΣΟΚ που στηρίζει την κυβέρνηση ότι αν δεν στηριχθεί στις εκλογές, το κυβερνητικό σχήμα κινδυνεύει με πτώση δημιουργούν αμφιβολίες στους βραχυπρόθεσμους ξένους επενδυτές.

Το σημαντικό όμως είναι ότι τα long only funds, δηλαδή οι μακροπόθεσμοι ξένοι επενδυτές, ήρθαν για να… μείνουν, αφού το μίνιμουμ των τοποθετήσεών τους είναι οι έξι μήνες με ένα χρόνο. Αυτό άλλωστε, καταδεικνύεται από τη θέση που έχουν χτίσει στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών η Blackrock,  η Blackstone, η Baupost, άλλα funds του κ. Τζον Πόλσον, το κανδικό συνταξιοδοτικό ταμείο PSP και το νορβηγικό Norges.

Για τους ξένους ακόμα και το πολιτικό ρίσκο θεωρείται μικρό, μπροστά στην προοπτική της οριστικής διαχείρισης του Ελληνικού χρέους, απόφαση η οποία αναμένεται να ληφθεί μέχρι τέλος του χρόνου, ενώ η μέση περίοδος λήξης των δανείων ανέρχεται στα 17 χρόνια και τα επιτόκια είναι τα χαμηλότερα στην Ευρωζώνη, μεταξύ 0,8% και 1,4%, όπω άλλωστε τόνισε χθες στη συνέντευξή του στον Αντένα ο πρωθυπουργός.

Απώλειες 3,20% για την μετοχή της Εθνικής, που υποχώρησε στα 2,72 ευρώ, μικρές απώλειες για την Alpha, στα 0,688 ευρώ, αμετάβλητη στο 1,75 η Πειραιώς, ενώ ανέκαμψε αισθητά μετά το χθεσινό sell off η μετοχή της Eurobank στα 0,3840 ευρώ και με κέρδη σχεδόν 6,67%.  Κέρδη για τον ΟΠΑΠ στα 11,37 ευρώ ,ενώ ισχυρή άνοδο πάνω από 5,5% κατέγραψε η ΔΕΗ μετά τη σύσταση buy από την Goldman Sachs.

Facebook Comments