Κερέ: Ευθύνη της Ελλάδας η παραμονή στην Ευρωζώνη

ΣΚΑΪ

Κερέ: Ευθύνη της Ελλάδας η παραμονή στην Ευρωζώνη  , ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Σαφές μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση ότι αποτελεί δική της ευθύνη να λάβει τα απαραίτητα μέτρα που θα εξασφαλίσουν την παραμονή της χώρας στο ευρώ έστειλε με αποκλειστική συνεντευξή του στην Καθημερινή ο Μπενουά Κερέ, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ

«Η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων επιθυμεί να παραμείνει η χώρα στο ευρώ. Είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης να λάβει τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι πολιτικές της είναι σύμφωνες με αυτές τις σαφείς προτιμήσεις», σημειώνει ο κ. Κερέ.

Αναγνωρίζει δε ότι η σημερινή κατάσταση σαφώς και δεν είναι βιώσιμη και καλεί τις ελληνικές αρχές να αναλάβουν δράση προκειμένου να την αναστρέψουν.

Απαντώντας στην κριτική της Αθήνας πως η Φρανκφούρτη έχει βάλει θηλιά στην Ελλάδα, ξεκαθαρίζει πως η ευρωτράπεζα αυξάνει συνεχώς τη χρηματοδότησή της προς τις ελληνικές τράπεζες και θα συνεχίσει να τις χρηματοδοτεί όσο είναι φερέγγυες και έχουν επαρκή ενέχυρα.
Τονίζει πάντως πως δεν προτίθεται να χρηματοδοτήσει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο και τονίζει ότι αν η κυβέρνηση θέλει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ρευστότητας, θα πρέπει να εφαρμόσει πολιτικές που θα επιτρέψουν την εκταμίευση των δόσεων του προγράμματος.


Σημειώνει ακόμα ότι η Ελλάδα θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος από τους θεσμούς.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τα κέρδη της ευρωτράπεζας από τα ελληνικά ομόλογα, ύψους 1,9 δισ, ο κ. Κερέ σημειώνει ότι έχουν επιστραφεί στα κράτη μέλη ώστε να καταβληθούν στην Ελλάδα μόλις υπάρξει συμφωνία.