Ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας μιλώντας στην Πόπη Τσαπανίδου αιφνιδίασε, λέγοντας ότι βρέθηκαν τα 400 εκατομμύρια που  μιάμισυ ώρα πριν είχε δηλώσει ότι έλειπαν από τα κρατικά ταμεία. «Ήμουν στο σπίτι όταν το είπα, ήρθα τώρα στο γραφείο, κάναμε μια σύσκεψη και βρήκαμε τα λεφτά», είπε στην εμβρόντητη δημοσιογράφο του Star.

Στο ερώτημά της πώς βρέθηκαν, απάντησε ότι τον πληροφόρησε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης  ότι «θα δώσουν χρήματα αρκετά ασφαλιστικά ταμεία».

Ο Δημήτρης Μάρδας αποκάλυψε ότι έως τα τέλη Μαίου πρέπει να εξευρεθούν περίπου 2,5 δισ ευρώ, πρόσθεσε όμως ότι θα έχει υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές έως τότε.

Τέλος, για τα σενάρια περί διπλού νομίσματος στη χώρα μας, έκανε λόγο για θεωρητική συζήτηση που έχει ανοίξει για όλη την Ευρώπη, όχι μόνο για την Ελλάδα.

Νωρίτερα:

Την δραματική κατάσταση που επικρατεί στα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας περιέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας.

Όπως τόνισε πριν από λίγο στην πρωινή εκπομπή του Mega, λείπουν 400 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν οι μισθοί, οι συντάξεις και οι ανάγκες του κράτους.

«Η ρύθμιση για τις 100 δόσεις θα τελειώσει στις 30 Απριλίου και εκεί ομολογουμένως μπορεί να ξεπεράσω τις προβλέψεις των εσόδων μου. Αυτά που βλέπω όμως τώρα για τις 24 του μηνός που χρειάζομαι χρήματα μου δείχνουν ότι η απόκλιση των εσόδων δεν μου δίνει αυτή την άνεση που περιμένω».

Και πρόσθεσε: «Μέχρι τώρα υπάρχει μία απόκλιση της τάξης των 350-400 εκατ. ευρώ. Τα οποία μπορεί να καλυφθούν μέχρι το τέλος του μήνα και να υπερκαλυφθούν. Εμείς ως λογιστήριο του Κράτους είμαστε διαχειριστές μιας κατάστασης που λέει ότι αυτά βρίσκουμε σε έσοδα, έχουμε αυτές τις δαπάνες και πρέπει να ρυθμίσουμε τα πάντα έτσι ώστε να κάνουμε τις πληρωμές μας. Δεν μπορώ να βασιστώ στο γεγονός ότι πράγματι στο τέλος Απριλίου μπορεί τα έσοδα να ξεπεράσουν τις όποιες ευνοϊκές προβλέψεις. Αυτά βλέπω, έτσι κινούμαι».

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα της εφημερίδας “Ημερησία” σχετικά με την προτροπή της Τράπεζας της Ελλάδος και προς τα ασφαλιστικά ταμεία να μεταφέρουν διαθέσιμα στον ειδικό λογαριασμό ο κ. Μάρδας υπογράμμισε πως η εθελοντική μεταφορά των χρημάτων ισχύει αλλά η κυβέρνηση δεν εξετάζει το ενδεχόμενο η μεταφορά να μετατραπεί σε υποχρεωτική.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι θα γίνει εάν κάποιος δήμαρχος αρνηθεί να δώσει τα χρήματα είπε πως όταν παραβαίνει κάποιος τον νόμο υπάρχουν επιπτώσεις, ενώ πρόσθεσε ότι μόνο οι δήμαρχοι μπορούν να γνωρίζουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα αλλά θα ελεγχθούν για το εάν κατέθεσαν τα πραγματικά τους πλεονάσματα.

Facebook Comments