Οι διαπραγματεύσεις παραμένουν κολλημένες και παρότι έχει καταγραφεί μέτρια πρόοδος, αυξάνονται τα εμπόδια για συμφωνία καθώς οι πιέσεις στην ελληνική οικονομία οδηγούν σε απαιτήσεις για πρόσθετες περικοπές για να διασφαλιστεί η δημοσιονομική βιωσιμότητα.

Ο οίκος υπογραμμίζει ότι οι προοπτικές της χώρας τους επόμενους μήνες δεν θα πρέπει να χαρακτηρίζονται από την επιλογή μιας συμφωνίας με τους δανειστές ή του Grexit.

Η Citi βλέπει τέσσερα σενάρια:

– Συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα πριν ή περίπου στα τέλη Ιουνίου, χωρίς κεφαλαιακούς περιορισμούς και χωρίς διακοπή της πρόσβασης των τραπεζών στα κεφάλαια του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ΕLA).

– Συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα, αλλά μόνο μετά από επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών ή και στάση πληρωμών από την ελληνική κυβέρνηση.

– Δεν υπάρχει νέο πρόγραμμα, κηρύσσεται στάση πληρωμών από την κυβέρνηση, τυπώνεται εναλλακτικό νόμισμα, αλλά δεν υπάρχει Grexit.

– Grexit (το σενάριο περιλαμβάνει στάση πληρωμών, αποκλεισμό από τον ELA, κεφαλαιακούς περιορισμούς και κανένα πρόγραμμα).

Σύμφωνα με τη Citi, παραμένει πιθανή μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής για νέο πρόγραμμα (και πρόσθετη χρηματοδότηση) χωρίς κεφαλαιακούς περιορισμούς ή στάση πληρωμών από την κυβέρνηση.

Όμως είναι εξίσου πιθανό να επιβληθούν κεφαλαιακοί περιορισμοί στην Ελλάδα, να υπάρξει στάση πληρωμών πριν από μια συμφωνία ή να μην υπάρξει καμία συμφωνία με τους εταίρους.

Αν και τα ρίσκα ενδεχόμενης εξόδου της χώρας από το ευρώ αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω στο δεύτερο και στο τρίτο σενάριο, το Grexit δεν είναι το πιο πιθανό βραχυπρόθεσμα, αλλά θα αποτελέσει το αποτέλεσμα μιας μακράς διαδικασίας.

Όπως εκτιμά η Citi, δεν αναμένεται να τελειώσουν τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας έως τον Ιούνιο, γεγονός που μειώνει τη σημασία των επόμενων κρίσιμων ημερομηνιών στις 11 και 12 Μαΐου (επίσημη συνεδρίαση του Eurogroup και πληρωμή προς το ΔΝΤ). Ωστόσο, σημειώνει, υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες αναφορικά με τη δημοσιονομική θέση της Ελλάδας, τις χρηματοδοτικές ανάγκες και την προθυμία της ΕΚΤ να συνεχίσει τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών μέσω των δανείων του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ΕLΑ). 

Facebook Comments