Ο μεγαλύτερος εχθρός της ασφάλειας της Ρωσίας είναι το Ισλαμικό Κράτος και όχι οι ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, παρά τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχα εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία.

«Εκτιμώ ότι το ΙΚ είναι ο μεγαλύτερος εχθρός μας αυτή τη στιγμής», δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Λαβρόφ σε τρεις ραδιοφωνικούς σταθμούς. «Και μόνο επειδή εκατοντάδες Ρώσοι πολίτες, εκατοντάδες Ευρωπαίοι, εκατοντάδες Αμερικανοί πολεμούν στο πλευρό του ΙΚ».

Ο Ρώσος υπουργός εξήγησε ότι οι μαχητές αυτοί «ήδη έχουν αρχίσει να επιστρέφουν σπίτια τους. Επιστρέφουν για να αναπαυθούν αφού πολέμησαν και ενδέχεται να εξαπολύσουν βίαιες ενέργειες στις πατρίδες τους».

Γι’ αυτό τον λόγο, εξήγησε ο Λαβρόφ, η Ρωσία προσφέρει όπλα στο Ιράκ και τη Συρία για να τις βοηθήσει να αντιμετωπίσουν το Ισλαμικό Κράτος.

«Βοηθάμε τόσο τη Συρία όσο και το Ιράκ, πιθανόν πιο αποτελεσματικά από οποιονδήποτε άλλο, προσφέροντας όπλα στους στρατούς τους και τις δυνάμεις ασφαλείας τους», εξήγησε, χωρίς να διευκρινίσει τι είδους όπλα.

Αν και οι σχέσεις μεταξύ της Μόσχας και της Ουάσινγκτον βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδό τους εδώ και δεκαετίες εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία, ο Λαβρόφ εκτίμησε ότι αυτές οι διαφορές «είναι προβλήματα μεταξύ κρατών, που αφορούν την παγκόσμια τάξη και πρέπει να επιλυθούν μέσω διαπραγματεύσεων».

Facebook Comments