Θεοχαράκης: Πολιτική απόφαση το αν θα υπάρξει συμφωνία

MarketNews

Θεοχαράκης: Πολιτική απόφαση το αν θα υπάρξει συμφωνία , ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Πολιτική απόφαση θα είναι εν τέλει το αν η Ελλάδα θα καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της, όπως δήλωσε από το Παρίσι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Νίκος Θεοχαράκης, μετά την τηλεδιάσκεψη του Euro-working Group και ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup την Παρασκευή.

Μιλώντας στην ανταποκρίτρια του σταθμού MEGA, ο κ. Θεοχαράκης ανέφερε πως υπάρχουν ακόμα πολλές διαφωνίες με τους εταίρους, αναφέροντας ως κυριότερα «αγκάθια» το ασφαλιστικό σύστημα και τα εργασιακά, με αιχμή την απόφαση της Αθήνας να αυξήσει τον κατώτατο μισθό.

Υπογράμμισε πως οι προσπάθειες για σύγκλιση θα πρέπει να εντατικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, στο EWG επισημάνθηκε ότι τις τελευταίες ημέρες οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές διεξήχθησαν σε πνεύμα συνεργασίας και ότι σε τεχνικό επίπεδο οι συζητήσεις εντάθηκαν και έγιναν πιο ουσιαστικές. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές σημείωναν, ότι το EWG υπογράμμισε την καθυστέρηση που υπήρξε τους τελευταίους δύο μήνες και τόνισε την ανάγκη οι διαπραγματεύσεις να επιταχυνθούν και να συγκεκριμενοποιηθούν.

«Η απόσταση συνεχίζει να είναι μεγάλη, υπάρχουν αρκετά κενά που πρέπει να καλυφθούν», ανέφερε κοινοτικός αξιωματούχος. Ο ίδιος εκτίμησε ότι παρά την εντατικοποίηση των συνομιλιών τις τελευταίες ημέρες, δεν θεωρείται ρεαλιστικό το ενδεχόμενο να τηρηθεί η προθεσμία της 30ης Απριλίου για επίτευξη συμφωνίας, όπως ορίζει η δήλωση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Όσον αφορά το Eurogroup της 24ης Απριλίου στη Ρίγα της Λετονίας, κοινοτικές πηγές ανέφεραν ότι δεν αναμένεται να ληφθεί κάποια απόφαση, γιατί δεν έχει γίνει η απαιτούμενη προεργασία.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε νωρίτερα και ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ, σημειώνοντας πως οι προσδοκίες από το Eurogroup της Παρασκευής είναι πολύ περιορισμένες.

«Οι υπουργοί θα αποτιμήσουν την κατάσταση, η οποία είναι λίγο καλύτερη σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, αλλά θα ζητήσουν επιτάχυνση και μεγαλύτερη συγκεκριμενοποίηση», ανέφερε χαρακτηριστικά στο ΑΜΠΕ κοινοτικός αξιωματούχος.

Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι στη Ρίγα αναμένεται πως οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα δώσουν στον Έλληνα ομόλογό τους, κ. Βαρουφάκη ένα είδος «οδικού χάρτη» για τα πιο σημαντικά ζητήματα που θα πρέπει να καλυφθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, με στόχο τη λήψη αποφάσεων στο Eurogroup της 11ης Μαΐου.