Σε επιχείρηση εντοπισμού και αξιοποίησης ρευστών διαθεσίμων όλων των δημοσίων φορέων έχει επιδοθεί η κυβέρνηση προκειμένου να καλύψει τις στοιχειώδεις ταμειακές υποχρεώσεις του κράτους.

Το υπουργείο Οικονομικών με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου επιχειρεί να συγκεντρώσει ρευστό από το ασφαλιστικό σύστημα, την τοπική αυτοδιοίκηση, τα νοσοκομεία, τα πανεπιστήμια και τις ΔΕΚΟ, γεγονός που προκαλεί τις ισχυρές αντιδράσεις τόσο της αντιπολίτευσης όσο και φορέων για τη διαδικαστική επιλογή της Πράξης, άλλα και την ουσία της ρύθμισης.

Παράλληλα μια άλλη πηγή ρευστού που φαίνεται πως θα εξαντλήσει η κυβέρνηση είναι τα μερίσματα των δημοσίων επιχειρήσεων.

Σε ταμειακή αδυναμία του κράτους από τις 22 έως και τις 27 Απριλίου, απέδωσε ο Δημήτρης Μάρδας την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπου επανέλαβε ό,τι είχε δηλώσει νωρίτερα στον ΣΚΑΪ.

Ο κ. Μάρδας τόνισε ότι το κενό αυτό δεν θα μπορούσε να καλυφθεί από τα έσοδα των ληξιπρόθεσμων οφειλών ή του ΦΠΑ καθώς πληρώνονται 29 με 30 του μήνα.

Ο Νίκος Βούτσης χαρακτήρισε επιτομή του επείγοντος, του εκτάκτου και του άκρως σημαντικού γεγονότος την επιλογή της κυβέρνησης.

«Το κάνουμε για να έχουμε μια επιτυχημένη διαπραγμάτευση με την ελάχιστη άνεση στην ρευστότητα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα η κυβέρνηση έκανε «ένα βήμα πίσω» και αποδέχθηκε την ακρόαση φορέων, την Πέμπτη (στις 18.30), στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Συμφωνήθηκε η πράξη νομοθετικού περιεχομένου να ψηφιστεί την Παρασκευή.

Facebook Comments