Οι Δήμοι είναι διατεθειμένοι να δώσουν τα χρήματα από τα ταμειακά τους διαθέσιμα, αρκεί να γνωρίζουν για πόσο καιρό θα δεσμευτούν και με ποιον τρόπο θα επιστραφούν, τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

«Η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού θα βοηθήσει ξανά στην εθνική προσπάθεια. Θα δώσουμε τα χρήματα μας αλλά αυτό που ζητάμε, είναι να μας ξεκαθαρίσετε με νόμο, κι όχι με μισόλογα και υπεκφυγές, πόσο διάστημα θα διαρκέσει η δέσμευση των χρημάτων μας και με ποιο μηχανισμό θα διασφαλιστεί η ομαλή χρηματοδότηση της λειτουργίας των δημοτικών μας υπηρεσιών», υπογράμμισε ο δήμαρχος Αμαρουσίου, συμπληρώνοντας:

«Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι  Δήμοι δεν είναι υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών. Είναι ανεξάρτητος και συνταγματικά κατοχυρωμένος θεσμός. Πυλώνας δημοκρατίας και σταθερότητας. Και σε καμία περίπτωση δεν θα ανεχθούμε να αμφισβητηθεί η ανεξαρτησία του θεσμού μας».

Ο κ. Πατούλης ζήτησε ακόμη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε κανέναν άλλο», ενώ σημείωσε ότι κατά την προχθεσινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, δεν απάντησε σε κρίσιμα ερωτήματα:

«Δεν μας είπε μεταξύ άλλων για πόσο χρονικό διάστημα θα είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε δεσμευμένα τα χρήματά μας.

Δεν μας είπε αν θα περιλαμβάνονται και τα ανταποδοτικά τέλη στα χρήματα που θα έχουμε δεσμευμένα.

Δεν μας εξήγησε γιατί έχει αναδρομική ισχύ αυτή η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Δεν είναι λοιπόν εύλογο να είμαστε ανήσυχοι; Δεν είναι εύλογο να αναρωτιόμαστε αν θα μπορούμε να λειτουργήσουμε τους Δήμους μας;», διερωτήθηκε.

Τέλος, ο κ. Πατούλης, αναφερόμενος στην πρακτική της Κυβέρνησης να νομοθετεί για ζητήματα που αφορούν την Αυτοδιοίκηση , με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, έκανε λόγο για «θεσμική εκτροπή» η οποία, όπως τόνισε, «πλήττει ευθέως την συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία του θεσμού μας».

Facebook Comments