Ενδιάμεση συμφωνία έως τα τέλη του μήνα με την καταβολή κάποιας υπο-δόσης από τους δανειστές επιδιώκει η ελληνική πλευρά, τη στιγμή που σήμερα συνεδριάζει το Eurogroup στη Λετονία, όπου θα γίνει μια αποτίμηση της έως τώρα πορείας της διαπραγμάτευσης.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφακης, στο δείπνο που είχε χθες στη Ρίγα στο περιθώριο της άτυπης αυριανής συνεδρίασης έθεσε στους ομολόγους του τη διεξαγωγή έκτακτου Eurogroup μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, προκείμενου η Αθήνα να λάβει ανάσα ρευστότητας μέχρι την ολοκλήρωση της αναπτυξιακής συμφωνίας στα τέλη Ιουνίου.

Τόσο το Βερολίνο όσο και ο πρόεδρος της ευρω-ομάδας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, έχουν υποβαθμίσει την προοπτική κάποιας συμφωνίας στη Ρίγα.

Την ίδια ώρα, ανώτατος παράγοντας της ευρωζώνης, ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι οι εταίροι θα προσπαθήσουν στη Ρίγα να έλθουν σε συμφωνία με την ελληνική πλευρά για τη δημιουργία ενός είδους «οδικού χάρτη» βάσει του οποίου θα κινηθεί τις επόμενες ημέρες η Ελλάδα ούτως ώστε ως το ερχόμενο Eurogroup, της 11ης Μαΐου, να έχει συμφωνηθεί μια «κρίσιμη μάζα» μεταρρυθμίσεων που θα επιτρέψει την εκταμίευση των δανείων που η Αθήνα έχει λαμβάνειν.

Παρά ταύτα, υπογράμμισε ότι όπως έχει πολλάκις αποδειχτεί οι ημερομηνίες-σταθμοί δεν έχουν ως σήμερα διευκολύνει τα πράγματα και συνεπώς καλόν θα ήταν να αποφεύγονται.

Την ίδια στιγμή, σύγκλιση για στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5% του ΑΕΠ το 2015 υπήρξε νωρίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στις Βρυξέλλες.

Σύγκλιση υπήρξε και στο ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων, ωστόσο, κατά τις ίδιες πηγές, «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση παραμένουν προτάσεις των πιστωτών για αλλαγές τα εργασιακά, το ασφαλιστικό σύστημα και για αύξηση του ΦΠΑ.

 

Νίκος Φιλιππίδης

Facebook Comments