O Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται υπό πίεση από την υπόλοιπη Ευρωζώνη, ώστε να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και την χαλάρωση των εργασιακών σχέσεων, ώστε να εξασφαλίσει τη δόση από τους πιστωτές, σημειώνουν οι FT.

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει κατά τις τελευταίες 48 ώρες, με την ελπίδα ότι το Eurogroup στη Ρίγα θα κάνει βήματα προς τη συμφωνία, ακόμη και αν αυτή δε σφραγίστεί μέσα στις επόμενες 24 ώρες.

Στη συνέχεια, ακολουθεί μια παράθεση αναλύσεων για το ελληνικό ζήτημα, που δίνουν τον τόνο, όσον αφορά στο τι περιμένουν οι αγορές και οι επενδυτές τις επόμενες μέρες.

Σε μια βδομάδα, η Ελλάδα πρέπει να καταβάλλει στο ΔΝΤ δόση ύψους 200 εκατ. ευρώ και όπως επισημαίνουν ειδικοί από την Βασιλική Τράπεζα της Σκωτίας: «Χωρίς συμφωνία στη Ρίγα, ή στην επόμενη συνεδρίαση της 11 Μαΐου, η πιθανότητα μη δυνατότητας αποπληρωμής μιας δόσης είναι μεγάλη. Σύμφωνα με τους ηγέτες του ΣΥΡΙΖΑ, αν υπάρξει ανάγκη, τότε η επιλογή θα είναι να μην πληρωθούν οι πιστωτές και όχι μισθοί και συντάξεις».

Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με την Καγκελάριο Μέρκελ την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, ώστε να επιταχυνθεί η πορεία των διαπραγματεύσεων και να επιτευχθεί μια συμφωνία ως το τέλος του μήνα. Αναλυτές του Nomura αναφέρουν πόσο σημαντικό είναι το πόσο μπορεί να υποχωρήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Στο σημείο αυτό, έγκειται κατά κύριο λόγο στην ελληνική κυβέρνηση να κάνει βήματα προς τις απαιτήσεις του Eurogroup. Μέχρι στιγμή κάτι τέτοιο δεν ήταν δυνατόν. Το εάν θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες, εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ και τους προσωπικούς στόχους του πρωθυπουργού».

Σήμερα ο κίνδυνος κατάρρευσης της Ευρωζώνης με αφορμή μια ελληνική χρεοκοπία, ή και έξοδο από το ευρώ, είναι πολύ μικρότερος, σημειώνουν οι FT και παραθέτουν τη θέση ειδικών του Barclays, που θεωρούν απίθανο το Grexit: «Ακόμα κι αν αυτό συμβεί, νέα τείχη προστασίας παρέχουν ουσιαστική προστασία», αναφέρεται.

Το Nomura αναφέρει επίσης: «Πάνω από όλα, υπάρχει όλο και μεγαλύτερη πεποίθηση ότι ένα Grexit (από όπου κι αν προέλθει) μπορεί να είναι διαχειρίσιμο».

Παρόλ αυτά, παρατηρούν οι FT, δεν είναι σε καμία περίπτωση βέβαιες οι ακριβείς συνέπειες ενός Grexit. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές του Barclays: «Πιστεύουμε ότι σε κάθε περίπτωση ένα Grexit θα αλλάξει τη δομική φύση της νομισματικής ένωσης, καθώς μια έξοδος θα είναι πλέον δυνατή».

Facebook Comments