Το κόστος χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών οίκων έχει διολισθήσει σε επίπεδα προ της κρίσης της ευρωζώνης, καθώς οι επενδυτές απελευθερώνουν δισεκατομμύρια κυνηγώντας τους μικρούς όγκους ομολόγων που εκδίδονται.

Για τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές της Ευρώπης το κόστος δανεισμού έχει μειωθεί κατά το ένα πέμπτο σχεδόν μέσα σε τρεις μήνες, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο 2010, σύμφωνα με τον δείκτη iTraxx senior financials, που προσμετρά το κόστος των ομολογιακών εκδόσεων.

«Για τους fund managers το ζήτημα είναι «πρέπει να αγοράσουμε ότι μπορούμε να αγοράσουμε» οπότε και εκδηλώνεται μια τρομερή ώθηση επενδυτικών κεφαλαίων προς εργαλεία που προσφέρονται», εξηγεί ο Tim Skeet της Royal Bank ofScotland. Το μεγάλο ζήτημα είναι κατά πόσον έχουν προεξοφληθεί σωστά οι κίνδυνοι».

Οι κάθετες πτώσεις προκύπτουν την ώρα που στις ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες είχαν πληγεί περισσότερο από την κρίση, το κόστος δανεισμού επίσης πέφτει σε αρνητικά επίπεδα ρεκόρ.

Το κόστος ασφάλισης έναντι χρεοστασίου, CDS, για senior μη εξασφαλισμένο τραπεζικό ομόλογο, που αποτελεί βαρόμετρο για τον χρηματοδότηση των χρηματοπιστωτικών οίκων, έχει διολισθήσει στα €78.000 ανά €10 εκατ. ομολόγων, σε σύγκριση με €334.000 τον Νοέμβριο 2011.

Το κόστος χρηματοδότησης των χρηματοπιστωτικών οίκων άρχισε να ανεβαίνει από τον Απρίλιο 2010 λόγω των φόβων για αδύναμη υποτονική ανάπτυξη στον απόηχο της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Η σπουδή για αγορές τραπεζικών ομολόγων, εκδηλώνεται μέσα σε περιβάλλον εκδόσεων που είναι μικρότερες σε όγκους τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς οι τράπεζες συρρικνώνουν τους ισολογισμούς τους και αυξάνουν τα κεφαλαιακά τους «μαξιλάρια».

Όμως η επιφυλακτική οικονομική ανάκαμψη και το κυνήγι ενεργητικών με καλύτερες αποδόσεις, έχει σπρώξει τους επενδυτές πίσω στις ευρωπαϊκές, ειδικά, τράπεζες –μεταξύ των οποίων και της περιφέρειας της ευρωζώνης, τις οποίες στο παρελθόν απέφευγαν.

Μέχρι στιγμής στο έτος οι τράπεζες της ευρωζώνης έχουν αξιοποιήσει πλήρως το γεγονός, αυξάνοντας τις εκδόσεις ομολόγων κατά 52% στα 148,4 δισ. δολ. σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013, σύμφωνα με την Dealogic. Οι τράπεζες της περιφέρειας καταλαμβάνουν το 45% των εκδόσεων, από 38% πέρσι.

Το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών πέφτει από τα μέσα του 2012, όταν ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi, υποσχέθηκε να κάνει «ότι χρειαστεί» για να σώσει το ευρώ.

«Το ερώτημα είναι: Πού θα πάει το κόστος τραπεζικής χρηματοδότησης στην συνέχεια;» τονίζει ο κ. Skeet. «Οσα βλέπουμε μέχρι σήμερα καθοδηγούνται όχι από τα θεμελιώδη δεδομένα, αλλά από τις δυνάμεις της αγοράς, δηλαδή το σκεπτικό ότι «έχουμε ρευστό και πρέπει να το επενδύσουμε».

Η επενδυτική όρεξη για κρατικά ομόλογα των περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης τονώθηκε επίσης από την δήλωση του κεντρικού τραπεζίτη και αυξάνεται χάρη στην πιθανότητα να αρχίσει να αγοράζει η ΕΚΤ ομόλογα στο πλαίσιο της προσπάθειας αποφυγής του αποπληθωρισμού.

«Τα αρνητικά επίπεδα ρεκόρ στα yields που βλέπουμε σε καθημερινή βάση στις περιφερειακές αγορές ομολόγων, είναι το συνδυασμένο αποτέλεσμα των χαμηλών επιτοκίων στα ομόλογα του πυρήνα και της αυξανόμενης πιθανότητας για QE από την ΕΚΤ», πιστεύει ο Richard McGuire της Rabobank.

Τα yields στα ομόλογα που εξέδωσε η Ιταλία διολίσθησαν σε αρνητικό ρεκόρ από την ένταξη στην ευρωζώνη, μέσα στην εβδομάδα, πέφτοντας κάτω από το 3% για πρώτη φορά σε 15 χρόνια.

Στην Πορτογαλία, όπου τα yields των κρατικών ομολόγων ανήλθαν στο 17% όταν η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να μπει στο μνημόνιο των ξένων πιστωτών, το yield στο 10ετές κρατικό ομόλογο είναι σήμερα μόλις 3,5%.

Η Λισσαβόνα ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι είναι έτοιμη να εξέλθει από το τριετές πρόγραμμα, χωρίς να ζητήσει τον πιστωτικό μηχανισμό έκτακτης ανάγκης και περιέλαβε το χαμηλό κόστος δανεισμού στους σημαντικούς παράγοντες για αυτή την απόφαση. 

ΠΗΓΗ: FT.com

Facebook Comments