FT: «Βαρίδι» ο Βαρουφάκης για τον ΣΥΡΙΖΑ

MarketNews

FT: «Βαρίδι» ο Βαρουφάκης για τον ΣΥΡΙΖΑ, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Η έντονη συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα άφησε το Γιάννη Βαρουφάκη όλο και πιο απομονωμένο τόσο στις Βρυξέλλες, όσο και στην Αθήνα, καθώς οι αξιωματούχοι προσπαθούν να τον παρακάμψουν σε μία προσπάθεια να ξεκινήσουν ξανά τις διαπραγματεύσεις, όπως αναφέρουν ο Peter Spiegel, o Kerin Hope και o Alex Barker, στους Financial Times σε ρεπορτάζ τους από την πρωτεύουσα της Λετονίας.

 

Όπως σημειώνουν, η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα αναγκάζει τις αρχές της ευρωζώνης να κοιτάξουν πέρα από τον κ. Βαρουφάκη προς τον Αλέξη Τσίπρα,, όπως τον Φεβρουάριο, όταν ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, μεσολάβησε για την επέκταση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης.

Σύμφωνα με δύο αξιωματούχους της ευρωζώνης, ο κ. Ντάισελμπλουμ τηλεφώνησε στον κ. Τσίπρα από τη Ρίγα σε μία προσπάθεια να βελτιώσει τις σχέσεις μετά την έντονη σύνοδο του Eurogroup, όπου ο κ. Βαρουφάκης δέχθηκε επίθεση από τους ομολόγους του.

Σε μία ένδειξη ότι η επιθετική προσέγγιση του κ. Βαρουφάκη δημιουργεί ανησυχίες και στην Ελλάδα, ανώτερος αξιωματούχος από την Αθήνα δήλωσε πως η σύνοδος στη Ρίγα ενδεχομένως να οδηγήσει στην παράκαμψη του, καθώς ο κ. Τσίπρας και ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης αναλαμβάνουν περισσότερο δράση. Εν μέσω πικρίας, οι διαφορές αναφορικά με τη νέα λίστα μεταρρυθμίσεων που μένει να συμφωνηθεί, συζητήθηκαν ελάχιστα στη συνεδρίαση, αναβάλλοντας επ αόριστον τη συμφωνία για να ανοίξει η πρόσβαση στα κεφάλαια που έχουν μείνει από το πρόγραμμα στήριξης των 172 δισ. ευρώ.

«Όλοι οι υπουργοί είπαν στον κ. Βαρουφάκη ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», αναφέρει ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκουίντος.

Ο κ. Βαρουφάκης απάντησε στην κριτική από τους ομολόγους του συγκρίνοντας την κατάσταση στην οποία βρίσκεται με εκείνη στην οποία είχε βρεθεί ο Φράνκλιν Ρούζβελτ, ενώ προωθούσε το New Deal. «Είναι ομόφωνοι στο μίσος τους για μένα και καλωσορίζω το μίσος τους» έγραψε στο Twitter.

 

Ορισμένοι αξιωματούχοι από την Ευρωζώνη και την Ελλάδα πιστεύουν πως οι διαφορές ανάμεσα στον κ. Βαρουφάκη και τον κ. Τσίπρα βαθαίνουν και πως η συντονισμένη έκκληση στον πρωθυπουργό θα μπορούσε να οδηγήσει σε συμφωνία στα τέλη Μαΐου, που για πολλούς είναι η τελευταία ευκαιρία για την επίτευξη συμφωνίας προκειμένου να υπάρξει οιαδήποτε εκταμίευση προτού λήξει το τρέχον πρόγραμμα στήριξης στα τέλη Ιουνίου.

Αν και υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ Αθήνας και πιστωτών σε θέματα ουσίας, το τρέχον αδιέξοδο μεταξύ του κ. Βαρουφάκη αφορά κυρίως θέματα διαδικασίας, όπως αναφέρουν αξιωματούχοι.

Λόγω της δέσμευσης της νέας κυβέρνησης να μην επιτρέψει τις παρεμβατικές επιθεωρήσεις από τους ελεγκτές που μέχρι πρότινος αποκαλούσαμε τρόικα, ο κ. Βαρουφάκης αρνήθηκε να συζητήσει με μεσαία στελέχη στην Αθήνα και επέμεινε ότι μπορεί αντιθέτως να επιτευχθεί μία πολιτική συμφωνία σε υψηλότερο επίπεδο. Οι ηγέτες της ευρωζώνης εμποδίζουν αυτή την στρατηγική επιμένοντας ότι πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία για τις νέες οικονομικές μεταρρυθμίσεις με τους ελεγκτές στην Αθήνα προτού γίνουν συζητήσεις για εκταμίευση χρημάτων εντός του Eurogroup.

«Εδώ, υπάρχει το στοιχείο της γνωστικής δυσαρμονίας» δήλωσε αξιωματούχος που συμμετείχε στις συνομιλίες και συμπλήρωσε: «Ο Βαρουφάκης δεν κατανοεί ότι σε πολιτικό επίπεδο δεν διαπραγματεύεται κανείς το κάθε ένα στοιχείο. Άλλοι το κάνουν αυτό».

Άτομο προσκείμενο στην ελληνική κυβέρνηση δήλωσε πως ο κ. Βαρουφάκης έχει γίνει «βαρίδι για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

Είναι όμως, μάλλον απίθανο να τον εγκαταλείψει άμεσα ο κ. Τσίπρας, δήλωσε η ίδια πηγή, συμπληρώνοντας: «Η ώρα για να ρίξει τον υπουργό Οικονομικών θα είναι όταν θα έχει επιτευχθεί ενδιάμεση συμφωνία με τους πιστωτές και προτού ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα στήριξης».

Η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει 1 δισ. ευρώ για να πληρώσει συντάξεις και μισθούς αυτή την εβδομάδα και θα χρειαστεί επιπλέον ρευστότητα για να καταβάλει πληρωμές 880 εκατ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως τα μέσα Μαΐου, αλλιώς θα βρεθεί αντιμέτωπη με την χρεοκοπία.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας κατάφερε να αντλήσει επιπλέον 450 εκατ. ευρώ από τα διαθέσιμα ρευστότητας των επιχειρήσεων του Δημοσίου για να πληρώσει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου, ενώ αναβάλει πληρωμές σε προμηθευτές του δημοσίου και επιστροφές ΦΠΑ στους εξαγωγείς.

«Αντιμετωπίσαμε το Φεβρουάριο και το Μάρτιο με την εντατικοποίηση της εισροής των εσόδων τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, καθώς και με μετάθεση πληρωμών» δήλωσε ο κ. Δραγασάκης και συμπλήρωσε: «Όμως η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί, διότι δημιουργεί προϋποθέσεις ύφεσης, και η κοινωνία δεν αντέχει άλλη ύφεση και άλλη ανεργία, άλλη λιτότητα».