«Όταν εμφανίστηκε στο προσκήνιο ως υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, μιας χώρας που ήταν κοντά στη χρεοκοπία, έγινε δεκτός από τα ξένα μίντια ως μια νέα φωνή μιας νέας εποχής. Με το δερμάτινο μπουφάν του, την αδιαφορία του να φορέσει γραβάτα και τη μηχανή του, ο Έλληνας ακαδημαϊκός έγινε ένας ροκ σταρ οικονομολόγος».

Αν και οι περισσότεροι δεν τον γνώριζαν, έτσι κρυμμένος όπως ήταν στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ώστιν, γρήγορα βρέθηκαν να συνομιλούν μαζί του και αυτό διότι ο Βαρουφάκης με το που ανέλαβε τα καθήκοντά του οργάνωσε αμέσως αρκετές συναντήσεις με υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσει υποστήριξη στα σχέδιά του να επαναδιαπραγματευτεί το πακέτο διάσωσης που είχε υπογράψει η προηγούμενη κυβέρνηση. Το πλάνο του για αναδιάρθρωση του χρέους, σημειώνει το άρθρο, υποστηρίχθηκε ακόμη και από το βρετανικό think tank «Adam Smith Institute».

Άρχισε να σκοντάφτει
O Βαρουφάκης, που δοκίμασε μια υψηλή δημοφιλία και εντός της Ελλάδας, άρχισε να σκοντάφτει. Η πτώση του άρχισε με τη φωτογράφηση στο Paris Match που τον έδειχνε να ποζάρει σε μια πολυτελή βίλα και να τρώει με τη γυναίκα του σε ένα τραπέζι κατάφορτο από φαγητά. Πολλοί είπαν τότε πως αυτή η εικόνα δεν ταίριαζε σε έναν υπουργό Οικονομικών μιας χρεοκοπημένης χώρας που έχει τοποθετήσει την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης ως πρώτη προτεραιότητα».

Οι δύσκολες ώρες στη Ρίγα
Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ, Μισέλ Σαπέν, που ήταν από τους πρώτους που γνώρισαν τον Βαρουφάκη, στο πρόσφατο Eurogroup στη Ρίγα, τον πείραξε λέγοντάς του: «του είπα πως είχα διαβάσει το Philosophie Magazine και ήταν καλύτερο από το Paris Match». Φυσικά, στο συγκεκριμένο Eurogroup ακούστηκαν και χειρότερα πράγματα για τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ από ομολόγους του, ενώ ο κ. Βαρουφάκης δεν παρέστη στο δείπνο που ακολούθησε της συνάντησης.

Ο Ρούσβελτ
Δύο ημέρες μετά, από την προσωπική του σελίδα στο Twitter, ανέφερε την περιβόητη φράση του Ρούσβελτ περί του μίσους των άλλων που απολαμβάνει. Η αναφορά στον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ δεν είναι τυχαία, αναφέρει το City, καθώς αποτελεί ένας από τους ανθρώπους που έχουν εμπνεύσει τον Γιάνη Βαρουφάκη, λόγω του περιβόητου προγράμματος New Deal που είχε εφαρμόσει στην Αμερική και που σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό οφείλει να υιοθετήσει τώρα και η Ευρώπη.

Το νταηλίκι
Ο Στιβ Κιν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Kingston του Λονδίνου και παλιός φίλος του Βαρουφάκη, λέει: «Νομίζω πως ο Γιάνης έχει κάθε λόγο να χαιρετίζει την εχθρότητα των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που ξεχνούν ποια είναι η πραγματική δουλειά τους. Όταν προσπαθεί να τους κάνει να συζητήσουν ψύχραιμα αν το πρόγραμμα διάσωσης πέτυχε ή απέτυχε, γίνονται καταχρηστικοί απέναντί τους και τον κατηγορούν για νταηλίκι. Αντί να παραδεχθούν πως το πρόγραμμά του απέτυχε, ζητούν από την Ελλάδα να προχωρήσει σε ένα ακόμη πιο σκληρό πρόγραμμα».

Ο Σόιμπλε
Ένας από τους βασικούς ανταγωνιστές του Βαρουφάκη είναι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ένθερμος θιασώτης του ελληνικού προγράμματος. Ο Κιν σημειώνει: «Η ερμηνεία που δίνει ο Σόιμπλε για το πώς ξεκίνησε η κρίση και για το τι χρειάζεται για να διορθωθεί το πράγμα, στηρίζεται περισσότερο στην ηθική και λιγότερο στην πραγματικότητα». Το άρθρο αναφέρει πως η μάχη του Βαρουφάκη στις διαπραγματεύσεις έγινε δεκτή από την κυβέρνηση με μια σιωπή, καθώς ήθελε να σταθεί στα πόδια της. Εν συνεχεία, όμως, προέκυψαν φωνές στο εσωτερικό, όπως της Ντόρας Μπακογιάννη, που ζήτησαν την παραίτησή του.
Για να καταλήξει το άρθρο: «Ελάχιστοι ποντάρουν σε μια πιθανή παραίτηση του Βαρουφάκη. Το πιο πιθανό είναι ότι θα επιστρέψει στο προσκήνιο όταν οι διαπραγματεύσεις με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης θα έχουν καταλήξει σε ένα συμπέρασμα».

Facebook Comments