Εκτινάχτηκε πάνω από τα 1200 δολάρια/ουγγιά ο χρυσός τη Δευτέρα. Το πολύτιμο μέταλλο είχε την καλύτερή του μέρα από τον Ιανουάριο, εν μέσω φημών στην αγορά ότι υπήρξε συμφωνία μεταξύ Βενεζουέλας και Citigroup για ανταλλαγή 1 δισ. δολ. μετρητών με μέρος του αποθέματος της χώρας σε χρυσάφι, γράφει το CNBC.

Η ανταλλαγή που μεταδόθηκε στα ΜΜΕ την περασμένη βδομάδα, θα παράσχει την αναγκαία ρευστότητα στη σοσιαλιστική κυβέρνηση του προέδρου Nicolas Maduro, καθώς η χώρα βρίσκεται σε ιδιαίτερα δεινή θέση εξ αιτίας της κατάρρευσης των εσόδων από το τη μείωση της τιμής του πετρελαίου.

Το Reuters μετέδωσε την Παρασκευή ότι η κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας αναμένεται να δώσει 1,4 εκ. ουγκιές χρυσάφι με αντάλλαγμα μετρητά, κι ότι η χώρα θα πρέπει να πληρώσει τόκο στα κεφάλαια.

«(ο Μαδούρο) έβαλε ενέχυρο το χρυσό. Στην ουσία αυτό έκαναν. Μπορούν να τον αγοράσουν ξανά. Έχουν δικαιώμα πρώτης άρνησης», είπε ο Dennis Gartman, εκδότης του Gartman Letter. «Και πήγαν στον μεγαλύτερο ενεχυροδανειστή του κόσμου – τη Citibank».

H συμφωνία ήταν ένα από τα πράγματα που θεωρείται ότι οδήγησαν τα μελλοντικά συμβόλαια του χρυσού στο υψηλότερο σημείο των δύο τελευταίων εβδομάδων. Τα μελλοντικά συμβόλαια για τον Ιούνιο ανέβηκαν κατά 2,4% στα 1203,20 ανά ουγγιά. Οι μετοχές του χρυσού σημείωσαν επίσης μεγάλη άνοδο, με τη Freeport-McMoran να ανεβαίνει 5% και τη Newmont Mining σχεδόν 3%. «Επρόκειτο για έναν τεράστιο δυνητικό πωλητή, ο οποίος τώρα βγήκε από την αγορά», δήλωσε ο Gartman για τη συμφωνία της Βενεζουέλας. «Τώρα δεν υπάρχει πλέον αυτή η υπερπροσφορά», συμπλήρωσε.

Ο Kevin Grady, πρόεδρος της Phoenix Futures and Options, δήλωσε πάντως σε μία συζήτηση για τη μεγάλη ανταλλαγή, ότι ο μεγαλύτερος παράγοντας για την άνοδο των τιμών είναι η επικείμενη λήξη των συμβολαίων του Μαΐου και η κάλυψη των θέσεων short.

«Θα είμαι απαισιόδοξος μέχρι ο χρυσός να σταθεροποιηθεί στα 1230 δολ. Κάθε φορά που φτάνουμε εκεί, υπάρχει ένα μεγάλο τείχος πωλήσεων που έρχεται στην αγορά. Ακόμα και με το σημερινό ράλι τιμών – όσο εντυπωσιακό και να είναι με τα 30 δολ. σε μία μέρα – δείχνει ότι έχουμε κολλήσει σε αυτήν την περιοχή τιμών».

Ακόμα κι έτσι όμως, ο George Gero της RBC πιστεύει ότι η συμφωνία της Βενεζουέλας αναζωογόνησε την αγορά. «Αυτό έχει να κάνει με συνειδητοποίηση από πλευράς των παραγόντων της αγοράς κατά τη δεύτερη εβδομάδα του Β τριμήνου ότι δεν έχουν αρκετές τοποθετήσεις σε χρυσάφι… Επρόκειτο για καμπανάκι».

Στρατηγικοί αναλυτές λένε επίσης ότι οι αγορές παίρνουν θέση έναντι των ανακοινώσεων της Federal Reserve την Τετάρτη. Ο Howard Wen, αναλυτής πολύτιμων μετάλλων για την HSBC ανέφερε επίστης ότι η αγορά κάνει εικασίες για το τι θα πει η Fed μετά τη συνάντηση της Τετάρτης: «Από ιστορική σκοπιά, οι τιμές τείνουν να είναι πιο ασταθείς πριν από αυτές τις συναντήσεις».

Οι περισσότεροι επενδυτές πιστεύουν ότι δε θα υπάρξει κάποιο απότομο μήνυμα αύξησης των επιτοκίων. Αν όμως η Fed κινηθεί σε πιο αυστηρό ύφος, τότε ο χρυσός θα πέσει και το δολάριο θα ανέβει, πρόσθεσε.

 

Facebook Comments