«Αν είστε υπουργός Οικονομικών μιας χώρας και όταν γίνει γνωστό ότι ο ρόλος σας σε κρίσιμες διαπραγματεύσεις μειώνεται, το κόστος δανεισμού της χώρας σας υποχωρεί, δεν θεωρείται ως θετικό σημάδια των δεξιοτήτων σας», αναφέρουν με νόημα σε σημερινή τους ανάλυση οι New York Times, παρομοιάζοντας αυτό που συμβαίνει με την άνοδο μιας μετοχής, όταν γίνει γνωστή η παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου.

Για να γίνουν κατανοητά τα γεγονότα στην Ευρώπη, οι NY Times παραβάλλουν την κλασική ταινία του 1955 «Επαναστάτης χωρίς αιτία», με τον Τζέημς Ντιν.

Και εξηγούν την ελληνική κατάσταση ως εξής: Μια νέα, αριστερή κυβέρνηση ανέλαβε την εξουσία στην Ελλάδα τον Ιανουάριο, με τη δέσμευση να αναιρέσει τις ρυθμίσεις της χώρας προς τους διεθνείς πιστωτές και κατά συνέπεια να αμβλυνθούν τα αυστηρά μέτρα λιτότητας που έπληξαν την ελληνική οικονομία.

Οι πιστωτές, δηλαδή άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ήταν πρόθυμοι να κάνουν κάποιες παραχωρήσεις, αλλά βασικά αναμένουν από την Ελλάδα να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων όμως, οι ηγέτες της ελληνικής κυβέρνησης έχουν καταφέρει να ενοχλήσουν σχεδόν όλους τους ανθρώπους και τους θεσμούς που χρειάζονται για να κάνουν μια συμφωνία.
Το Bloomberg πρόσφατα ανέφερε χαρακτηριστικά πώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν εξοργιστεί με τον Βαρουφάκη.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της είναι ένα κλασικό παιχνίδι του κοτόπουλου, σημειώνουν οι NY Times.

Μια μάλλον πιο σύνθετη εκδοχή του «Επαναστάτης χωρίς αιτία».

Ο Jim Stark, ο χαρακτήρας που υποδύθηκε ο James Dean στην εν λόγω ταινία, έχει αμφισβητηθεί από το φίλο του, όπου οδηγούν δύο κλεμμένα αμάξια και κατευθύνονται προς ένα γκρεμό (το κλασικό Chickie Run).

Χάνει αυτός που θα βγει πρώτος από το αμάξι για να σωθεί». Ομοίως, η ελληνική κυβέρνηση είναι πιο πιθανό να πάρει καλύτερους όρους όσο πιο κοντά βρεθεί σε μια έξοδο από την ευρωζώνη.

Από την πλευρά των πιστωτών, κερδίζει έδαφος σαφώς η υπόθεση ότι η Ευρώπη θα είναι σε καλύτερη θέση να αντεπεξέλθει σε μια ελληνική έξοδος από την ευρωζώνη από ό, τι πριν από μερικά χρόνια.

Υπάρχει ένα ισχυρό τείχος προστασίας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να αποτρέψει τη μετάδοση της ελληνικής κρίσης. Αλλά κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα τι ακριβώς τι θα συμβεί.

Από τη σκοπιά της Ελλάδας, η έξοδος από την ευρωζώνη έχει ακόμα πιο αρνητική.

Αλλά, θα μπορούσε να θέσει τις προϋποθέσεις για τη μελλοντική ανάπτυξη, αλλά θα είναι μια επώδυνη επιλογή, στην οποία οι πολίτες αντιτίθενται. Για να καταφέρει να κρατηθεί η χώρα από τον γκρεμό, η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να αλλάζει τους οδηγούς.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι ο Βαρουφάκης θα παραμείνει υπεύθυνος για την ομάδα, αλλά ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών θα αναλάβει τις διαπραγματεύσεις.

Είναι ένα στοίχημα εάν οι Έλληνες θα αποδειχθούν πιο ανοικτοί σε ουσιαστικές παραχωρήσεις από ό, τι ήταν πριν από την αλλαγή κυβέρνησης. Είναι πιθανό, η προσωπική δυσπιστία προς τον Βαρουφάκη να στεκόταν ως εμπόδιο για τη συμφωνία, αλλά από την άλλη, μπορεί και η σκληρή στάση του να έφερνε το καλύτερο αποτέλεσμα για τον ελληνικό λαό που δεν θέλει να δει άλλη περικοπή σε συντάξεις και μισθούς.

Ας θυμηθούμε όμως τι συνέβη στο «Επαναστάτης χωρίς αιτία».

Τα πράγματα δεν πήγαν καλά για τον Buzz , καθώς το μανίκι του πιάστηκε στο χερούλι της πόρτας και χάθηκε στο γκρεμό.

Αλλά τα πράγματα δεν πήγαν καλά ούτε και για το νικητή, καθώς στο υπόλοιπο της ταινίας μπαίνει σε μια νομική και ηθική περιπέτεια, αποτέλεσμα του αποτυχημένου παιχνιδιού που έπαιξε».

 

Facebook Comments