Όταν μιλάμε για εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, μιλάμε για την Cosmote, που ένα χρόνο μετά την έναρξη λειτουργίας της το 1998 κατάφερε να πάρει ένα εκατομμύριο συνδρομητές!

Η αμιγώς 100% εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, θυγατρική του ΟΤΕ ενφανίζει ακόμα και στις δύσκολα οικονομικές εποχές όχι απλά σταθεροποίηση μεγεθών, τουλάχιστον στην Ελλάδα, αλλά γνωρίζει την άνθιση και την περαιτέρω ανάπτυξη στις αγορές του εξωτερικού.

Μόλις σήμερα έγιναν γνωστά τα οικονομικά αποτελέσματα του ΟΤΕ, στα οποία περιλαμβάνεται και η Cosmote, σύμφωνα με τα οποία τα έσοδα της COSMOTE Ρουμανίας σημείωσαν σημαντική αύξηση για ακόμη ένα τρίμηνο (Α τρίμηνο 2014: +9,2%) ως αποτέλεσμα της διάθεσης νέων προγραμμάτων συμβολαίου αλλά και της αναβολής των μειώσεων στα τέλη τερματισμού κινητής.

Στην Αλβανία, η AMC διπλασίασε την αύξηση των εσόδων σε 7,1% (από +3,6% το Δ τρίμηνο του 2013) και κατέγραψε αύξηση 18,6%, σε απόλυτα νούμερα, στη λειτουργική κερδοφορία EBITDA και άνοδο 350 μονάδων βάσης στο περιθώριο (35,9% το Α τρίμηνο του 2014 σε σχέση με 32,4% το Α τρίμηνο του 2013).

Τα συνολικά Λειτουργικά Έξοδα του Ομίλου, εξαιρουμένων των αποσβέσεων, των απομειώσεων και των επιβαρύνσεων που σχετίζονται με προγράμματα εθελούσιας αποχώρησης και αναδιοργάνωσης, διαμορφώθηκαν σε €640,5 εκατ. το Α τρίμηνο του 2014, αυξημένα κατά 1,5% σε σχέση με το Α τρίμηνο του 2013.

Αυτό είναι αποτέλεσμα, κυρίως, των αυξημένων τελών διασύνδεσης, σε συνέχεια του ισχυρού κύκλου εργασιών της OTEGLOBE. Ως αποτέλεσμα του πρόσφατου Προγράμματος Εθελούσιας Αποχώρησης, το κόστος προσωπικού μειώθηκε κατά 27,5% στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας και κατά 15,9% σε επίπεδο Ομίλου σε σχέση με το A τρίμηνο του 2013.

Στο τρίμηνο, η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA διαμορφώθηκε σε €333,4 εκατ., μειωμένη κατά 3%. Εξαιρουμένης της συνεισφοράς της Hellas Sat το Α τρίμηνο του 2013, η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA θα είχε μειωθεί λιγότερο από 2%.Πρώτη στην ελληνική αγορά και ανάμεσα στις πρώτες εταιρίες κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη, η COSMOTE ανακοινώνει την εισαγωγή ευρυζωνικής τεχνολογίας πολύ υψηλών ταχυτήτων μετάδοσης δεδομένων στο δίκτυό της 3ης γενιάς (3G).

Την ίδια ώρα οι συνεχείς επενδύσεις στον τομέα της τεχνολογίας έχουν καταστήσει το δίκτυο 3ης γενιάς της COSMOTE από τα καλύτερα διεθνώς, αφού  έχει αναβαθμιστεί, μέσω της εισαγωγής της ευρυζωνικής τεχνολογίας HSDPA (HighSpeedDownlinkPacketAccess), υποστηρίζοντας τη δυνατότητα παροχής υπηρεσιών δεδομένων σε πολύ υψηλές ταχύτητες.

Η ευρυζωνική αυτή τεχνολογία χρησιμοποιείται, ήδη, πιλοτικά στην περιοχή των Αθηνών μέσω του υφιστάμενου δικτύου της COSMOTE.

Η τεχνολογία HSDPA, στην παρούσα έκδοσή της, επιτρέπει μέγιστες θεωρητικές ταχύτητες μέχρι και 1,8 Mbps από το δίκτυο προς το χρήστη (downlink), με πραγματικές παρατηρούμενες μέγιστες ταχύτητες της τάξης των 1,5 Mbps, έως και τέσσερις φορές, δηλαδή, ταχύτερα συγκριτικά με τις σημερινές ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων του δικτύου 3G.

Ανάλογα με τις συνθήκες ραδιοκάλυψης, την κινητικότητα (mobility), και τον αριθμό των χρηστών, η ταχύτητα θα κυμαίνεται μεταξύ 1,5 Mbps και 400 kbps.

Μελλοντικά σχέδια

Στα μελλοντικά σχέδια της COSMOTE συγκαταλέγεται η ενσωμάτωση νεότερων εκδόσεων της τεχνολογίας HSDPA, που θα επιτρέπουν καταρχάς ταχύτητες από το δίκτυο προς το χρήστη (downlink) έως και 3,6 Mbps, αλλά και ταχύτητες από το χρήστη προς το δίκτυο (uplink) έως και 384 kbps.

Σε επόμενο στάδιο, αναμένεται η εισαγωγή της τεχνολογίας HSUPA (HighSpeedUplinkPacketAccess), με ακόμα υψηλότερες ταχύτητες uplink, αλλά και περαιτέρω αναβαθμίσεις της τεχνολογίας HSDPA.

Η εμπορική διάθεση υπηρεσιών μέσω της νέας τεχνολογίας αναμένεται να ξεκινήσει εντός του καλοκαιριού.

Ιστορία

Η COSMOTE ξεκίνησε την εμπορική της λειτουργία τον Απρίλιο του 1998 και μόλις ένα χρόνο μετά συμπλήρωσε 1 εκατομμύριο συνδρομητές. Το 2000, ξεκίνησε η διαπραγμάτευση των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Το 2001, η COSMOTE κατέκτησε την 1η θέση στην ελληνική αγορά κινητής τηλεφωνίας, με περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια πελάτες.[2]

Το 2006 απέκτησε το 99% περίπου της ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ, πολυεθνικής αλυσίδας λιανικής πώλησης τηλεπικοινωνιακών προϊόντων. Την ίδια χρονιά, ήταν η μοναδική ελληνική εταιρεία που συμπεριλήφθηκε στη λίστα Information Technology 100 του περιοδικού BusinessWeek με τις κορυφαίες εταιρείες του κλάδου παγκοσμίως.

Τον Φεβρουάριο του 2007, η COSMOTE διέθεσε, πρώτη στην ελληνική αγορά, πακέτα ευρυζωνικών υπηρεσιών σταθερού Internet (ADSL) σε συνδυασμό με υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας. Τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, ο ΟΤΕ υπέβαλε προαιρετική δημόσια πρόταση για την απόκτηση του συνόλου των κοινών ονομαστικών μετοχών της COSMOTE. Οκτώ περίπου χρόνια μετά την είσοδό της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η διαπραγμάτευση της μετοχής της COSMOTE έπαυσε από την 1η Απριλίου 2008.

Το 2008 η εταιρεία υπέγραψε συμφωνία με την Telekom Slovenije για την πώληση του 100% της COSMOFON και της GERMANOS στα Σκόπια. Σήμερα η COSMOTE δεν δραστηριοποιείται στη χώρα.

Το 2010, η COSMOTE αναβάθμισε το δίκτυό της, διαθέτοντας ευρυζωνικές ταχύτητες έως 42,2 Mbps καθοδικής ζεύξης και 5,8 Mbps ανοδικής ζεύξης, ενώ ανακοίνωσε πιλοτικές δοκιμές για LTE.

Τον Σεπτέμβριο του 2011, η πληθυσμιακή κάλυψη του 3G δικτύου της εταιρείας ξεπέρασε το 98%. Τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, η COSMOTE ανανέωσε την άδειά της στα 900MHz και απόκτησε επιπλέον φάσμα στα 900 & 1800MHz στο πλαίσιο διαγωνισμού της ρυθμιστικής αρχής (ΕΕΤΤ), έναντι ποσού που ξεπερνά τα 118 εκατ. ευρώ.

Τον Ιανουάριο του 2012 η AMC διέθεσε υπηρεσίες 3G στην Αλβανία, ενώ μόλις τον Απρίλιο, η πληθυσμιακή κάλυψη 3G ανήλθε σε 95%. Τον Νοέμβριο, η COSMOTE, πρώτη στην ελληνική αγορά, διέθεσε εμπορικά δίκτυo τύπου 4G (για την ακρίβεια 3.9G), τεχνολογίας LTE, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Facebook Comments