Μια από τις πιο εντυπωσιακές δίκες στην οικονομική ιστορία της Γερμανίας ξεκίνησε σήμερα στο Μόναχο. Πέντε κορυφαίοι πρώην και νυν μάνατζερ της Deutsche Bank κάθονται στο εδώλιο με την κατηγορία της απόπειρας απάτης επι δικαστηρίω.

Σύμφωνα με βασική αρχή του ποινικού δικαίου «όποιος με σκοπό να αποκομίσει ο ίδιος ή άλλος παράνομο περιουσιακό όφελος βλάπτει ξένη περιουσία (…) τιμωρείται». Και αυτό ακριβώς προσπάθησαν να κάνουν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο σημερινός συμπρόεδρος της Deutsche Bank Γιούργκεν Φίτσεν και οι τέσσερεις πρώην μάνατζερ της Deutsche Bank στην περίπτωση του αποθανόντος μεγιστάνα των μίντια Λέο Κιρχ και των κληρονόμων του.

Σύμφωνα με την εισαγγελία του Μονάχου, τα πέντε διευθυντικά στελέχη της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας συνεννοήθηκαν μεταξύ τους ώστε να παραπλανήσουν το δικαστήριο με ψευδή στοιχεία κατά τη διάρκεια δίκης, στην οποία οι κληρονόμοι του Κιρχ ζητούσαν αποζημίωση από την Deutsche Bank. Στόχος των μάνατζερ ήταν να αποφύγει η τράπεζα να πληρώσει τις αποζημιώσεις.

Μεγάλο πλήγμα για το γόητρο της τράπεζας

Η δίκη, η οποία ξεκίνησε σήμερα με την ανάγνωση του κατηγορητηρίου και ολοκληρώνεται σε 16 δικάσιμες, μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου, είναι ένα μεγάλο πλήγμα για το γόητρο της Deutsche Bank σύμφωνα με τον Χανς Πέτερ Μπούργκχοφ, καθηγητή Ιστορίας των Τραπεζών:

«Δεν είναι καλό για το γόητρο της τράπεζας. Είναι κάτι που συνέβη δημόσια και κανείς μπορεί να κάνει πολλές σκέψεις για το πώς είναι δυνατόν να συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο μια τράπεζα. Η κατηγορία είναι εξαιρετικά σοβαρή. Σαν πελάτης της Deutsche Bank δεν αισθάνεται κανείς σίγουρος όταν η τράπεζά του συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο».

Οι κατηγορίες της εισαγγελίας στηρίζονται σε εκατοντάδες έγγραφα, πολλά από τα οποία κατασχέθηκαν σε μια έφοδο της αστυνομίας στην Deutsche Bank. Όλοι οι κατηγορούμενοι πάντως αρνήθηκαν μέχρι τώρα τις κατηγορίες.

Ο Γιούργκεν Φίτσεν μάλιστα δήλωσε πως δεν κατανοεί τους λόγους για τους οποίους κατηγορείται, ενώ εγείρονται ερωτήματα εάν ως κατηγορούμενος μπορεί να ασκεί και τα καθήκοντά του παράλληλα στην τράπεζα. Επ´ αυτού και πάλι ο καθηγητής Χανς Πέτερ Μπούργκχοφ αναφέρει: «Η αντερώτηση που μπορεί να τεθεί σε αυτή την δεδομένη στιγμή είναι εάν μπορεί να μην ασκεί τα καθήκοντα του, παραδεχόμενος έτσι έμμεσα την ενοχή του και εάν μπορεί σε τελική ανάλυση μια εισαγγελία να αποφασίζει για το ποιος θα είναι πρόεδρος ή συμπρόεδρος μιας τράπεζας».

Οι πέντε μάντατζερ είχαν καταθέσει τον Ιούνιο του 2011 ενώπιον δικαστηρίου του Μονάχου, το οποίο εκδίκαζε αγωγή αποζημίωσης των κληρονόμων του Κιρχ. Ο Λέο Κιρχ μέχρι τον θάνατό του τον Ιούλιο του 2011 ισχυριζόταν πως η Deutsche Bank ήταν συνυπεύθυνη για την πτώχευση του ομίλου του το 2002. Οι κληρονόμοι του ζήτησαν αποζημιώσεις ύψους δύο δις ευρώ. Η τράπεζα στο τέλος κατέβαλε 925 εκατομμύρια ευρώ.

 

Facebook Comments