Με ιδιωτικά κεφάλαια και όχι με χρήματα των φορολογουμένων θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί ένα σχήμα τύπου bad bank για απορρόφηση των κόκκινων δανείων των τραπεζών, δήλωσε την Τρίτη ο Χάρης Γεωργιάδης.

Μιλώντας σε εκδήλωση της ΟΕΒ και απαντώντας σε εισήγηση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νικόλα Παπαδόπουλου ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί «κακή τράπεζα» (Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων), ο κ. Γεωργιάδης είπε πως ο ίδιος εξακολουθεί να θεωρεί χρήσιμο ένα τέτοιο όχημα για τη διαχείριση του μεγάλου ύψους των προβληματικών δανείων, προσθέτοντας όμως ότι υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα, που αφορούν τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου σχήματος.

«Δεν είναι η τρόικα που αποφασίζει τι θα μετρήσει στο δημόσιο χρέος αλλά σίγουρα η χρηματοδότησή του με δημόσιο χρήμα, δηλαδή οι φορολογούμενοι να αναλάβουν αυτό το βάρος, δεν είναι εύκολη απόφαση, διότι υπάρχει αυτή τη στιγμή ιδιωτική χρηματοδότηση. Είναι μια προοπτική που πρέπει να εξεταστεί και ίσως να αρχίσουν να διαμορφώνονται προοπτικές για εξεύρεση ιδιωτικών κεφαλαίων για να συμμετάσχουν σε ένα τέτοιο σχήμα», είπε.

Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στο γενικότερο κλίμα αμφισβήτησης κατά του κράτους και των θεσμών, για να σημειώσει πως ο ίδιος επιθυμεί να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο παρά μισοάδειο και αναφέρθηκε στην «υπεύθυνη πλειοψηφία» που καταγράφηκε στη Βουλή με την ψήφιση του πλαισίου αφερεγγυότητας.

Ο κ. Γεωργιάδης απευθύνθηκε προσωπικά στον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ τον οποίο ευχαρίστησε για τη στάση του και των βουλευτών του κόμματος που μαζί με άλλους συνέβαλαν στη δημιουργία «μιας υπεύθυνης πλειοψηφίας» και πρόσθεσε χαριτολογώντας «Μην ανησυχείτε δεν αναμένω να ανταποδώσετε την φιλοφρόνηση, απλώς συνεχίστε να ψηφίζετε υπεύθυνα και κατά τα άλλα να μιλάτε ελεύθερα».
Στις δικές του τοποθετήσεις, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας «κακής τράπεζας» στην Κύπρο για διαχείριση των προβληματικών δανείων.

«Οι τράπεζες έχουν μετατραπεί σε οργανισμούς είσπραξης χρέους και πρέπει να μετατραπούν ξανά σε τράπεζες. Πρέπει να υπάρξουν δραστικά μέτρα», είπε.

Ζήτησε τη δημιουργία «κακής τράπεζας» με το κόστος της διαχείρισης να επιμερίζεται μεταξύ του κράτους και των τραπεζών στο πρότυπο της Ιρλανδίας, χωρίς το κόστος χρηματοδότησης των προβληματικών δανείων να προσμετρά στο δημόσιο χρέος, όπως είπε.

«Με αυτό τον τρόπο θα συγκρατηθούν οι μαζικές εκποιήσεις. Αυτό υπήρχε στο αρχικό προσχέδιο του μνημονίου», είπε.

Όπως είπε, αυτή είναι ίσως μια πρόταση που μπορούμε να επανεξετάσουμε. «Υπάρχουν προβλήματα το κατανοώ αλλά αυτά τα προβλήματα θα μεγαλώσουν. Θα διαπιστώσουμε ότι οι εκποιήσεις δεν θα πετύχουν το στόχο τους και θα διαπιστώσουμε ότι οι ζημιές θα μεγαλώσουν και θα πάμε στο σχέδιο Γ που είναι οι μαζικές πωλήσεις δανείων σε επενδυτικά ταμεία», κατέληξε.

Facebook Comments