Την πρόθεση της ΕΚΤ να εκβιάσει την Ελλάδα ώστε να υπαναχωρήσει, αναδεικνύει το άρθρο του Πίτερ Σπίγκελ στους Financial Times), με αφορμή τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού στον Νίκο Χατζηνικολάου.

«Η ζωντανή τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε την Δευτέρα ο Αλέξης Τσίπρας, η πρώτη από τότε που έγινε πρωθυπουργός, βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς τύπου» κυρίως για το ενδεχόμενο να πάει σε δημοψήφισμα εάν η συμφωνία φέρει μέτρα που δεν αποδέχεται. Στο αποκορύφωμα της εκπομπής για παράδειγμα, κατηγόρησε την Άγκελα Μέρκελ, την Γερμανίδα καγκελάριο, για «πολιτική αδυναμία» να παραδεχτεί πως η ελληνική διάσωση ήταν «μια αποτυχία», αναφέρει.

Ο Α. Τσίπρας ισχυρίστηκε «πως στο πλαίσιο της κρίσιμης συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου για την παράταση της ελληνικής διάσωσης ως τον Ιούνιο έλαβε προφορικές διαβεβαιώσεις ότι η ΕΚΤ θα επιτρέψει στην Αθήνα να πουλήσει περισσότερα έντοκα… Η αύξηση του ορίου θα έβαζε ουσιαστικά τέλος στην πίεση να ολοκληρωθούν γρήγορα οι διαπραγματεύσεις – καθώς θα έφερνε μερικά δισεκατομμύρια μέσω της πώλησης εντόκων στις τράπεζες – και δεν θα υπήρχαν ερωτήματα για το αν η Αθήνα θα μπορούσε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο ΔΝΤ όσο και για μισθούς και συντάξεις, μέχρι να υπάρξει συμφωνία», σημειώνει ο αρθρογράφος των FT.

Προσθέτει επίσης πως το ζήτημα έθεσε και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης κατά την διάρκεια της συνάντησης, ανέφερε ο κ. Τσίπρας: «Στις 20 Φλεβάρη έθεσα το ζήτημα αυτό και πήρα την δέσμευση ότι με την συμφωνία θα αποκατασταθεί. Το λάθος είναι ότι πειστήκαμε με μία προφορική δέσμευση και δεν ζητήσαμε γραπτή. Η ελληνική κυβέρνηση πίστεψε πως η δέσμευση αυτή ήταν καλόπιστη».

Ο δημοσιογράφος, λέει ο Π. Σπίγκελ, πιάστηκε αμέσως από την δήλωση αυτήν και ρώτησε τον κ. Τσίπρα αν υποστηρίζει «πως οι εταίροι μας στο Eurogroup μας εξαπάτησαν». Ο κ. Τσίπρας δεν απάντησε ευθέως, αλλά άφησε να εννοηθεί πως η ΕΚΤ είχε πρόθεση να «εκβιάσει» την Ελλάδα να κάνει παραχωρήσεις: «Υπάρχουν δυνάμεις που έχουν το απλούστατο στο μυαλό τους. Ότι πιέζοντας την ελληνική κυβέρνηση θα την αναγκάσουν να υποχωρήσει από την διαπραγμάτευση».

Facebook Comments