Η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους προϋποθέτει τη συνέχιση της εφαρμογής του μεταρρυθμιστικού προγράμματος, επισημαίνει η Eurobank στο εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο «7 Ημέρες Οικονομία».

Οι αναλυτές της τράπεζας τονίζουν πως οι προαπαιτούμενες μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίο να εφαρμοστούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα καταβολής των δόσεων και παρά το προεκλογικό κλίμα ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών του Μάιου 2014.

Προειδοποιούν, εξάλλου, πως καθυστέρηση στην εφαρμογή τους είναι πιθανό να προκαλέσει επιπλέον καθυστέρηση στη συζήτηση για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ενώ δεν θα συνέβαλλε και στην περαιτέρω αποκλιμάκωση του κινδύνου της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τη Eurobank, οι εναπομένουσες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι αρκετές και σημαντικές. Για την αμέσως επόμενη περίοδο η κυβέρνηση θα πρέπει να ολοκληρώσει εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν την καταβολή των δύο υπό-δόσεων του 1,0 δισ. ευρώ η κάθε μία για το τέλος Μαΐου και το τέλος Ιουνίου 2014 αντίστοιχα.

Ειδικότερα, οι μεταρρυθμίσεις για το τέλος Μαΐου 2014 περιλαμβάνουν:

    Την αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου για το υπαίθριο εμπόριο (υπό συζήτηση ήδη στο Ελληνικό Κοινοβούλιο).
    Την υιοθέτηση νομοθετικού πλαισίου για την αδειοδότηση επενδύσεων και την χωροταξία.
    Τη συνέχιση της καταγραφής της λίστας με τους φόρους και τα τέλη υπέρ τρίτων.
    Την αναθεώρηση του κώδικα δεοντολογίας για τα μέλη της κυβέρνησης.
    Υιοθέτηση κοινού υπουργικού σχεδίου (από κοινού μεταξύ Υπουργείο Οικονομικών και Υπουργείου Εργασίας) σχετικά με την είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών από την φορολογική διοίκηση.
    Υιοθέτηση νομοθεσίας σχετικά με α) την παροχή υπηρεσιών υγείας σε μη-ασφαλισμένους και β) τον περιορισμό των περιθωρίων κέρδους των φαρμακείων .

Οι μεταρρυθμίσεις για το τέλος Ιουνίου 2014 περιλαμβάνουν:

  • Υιοθέτηση νομοθεσίας σχετικά με α) την ένταξη όλων των επικουρικών ταμείων υπό τον έλεγχο του δημοσίου τομέα στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) και β) την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και των σχετικών υποδειγμάτων βιωσιμότητας (από την 1η Ιανουαρίου 2015) για όλα τα ταμεία που δεν έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα στο ΕΤΕΑ.
  • Αναθεώρηση της δασικής νομοθεσίας
  • Υιοθέτηση νομοθεσίας για την αντιμετώπιση του διοικητικού φόρτου των υπηρεσιών του δημοσίου τομέα.
  • Υιοθέτηση νομοθεσίας για την κατάργηση (από την 1η Ιανουαρίου 2015) όλων των τελών υπό τον έλεγχο του Υπουργείου Εργασίας που αφορούν χρηματοδότηση επικουρικών συντάξεων.
  • Υιοθέτηση νομοθεσίας για την διάσπαση της ΔΕΗ ΔΕΗ-2,73% και εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της Γενικής Κυβέρνησης προς την ΔΕΗ.
  • Υιοθέτηση νομοθεσίας σχετικά με τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και σχετικά με τον έλεγχο και την καταγραφή των περιουσιακών τους στοιχείων.

Η Eurobank σημειώνει πως πέρα από τις παραπάνω απομένουν σημαντικές δράσεις που αφορούν την προώθηση μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση του εκπαιδευτικού συστήματος και του συστήματος απονομής δικαιοσύνης, για την συνέχιση της ενίσχυσης του ανταγωνισμού στην αγορά προϊόντων, την ενίσχυση της φορολογικής νομοθεσίας για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής κ.ά.

Facebook Comments