Το δολάριο σημείωσε μικρή υποχώρηση κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των ασιατικών αγορών μετά τα σημαντικά κέρδη που σημείωσε ο δείκτης δολαρίου της FXCM (Dow Jones FXCM Dollar Index (Ticker: USDOLLAR) τις προηγούμενες ημέρες χάρη στην απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας να επιταχύνει το πρόγραμμα μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης επεκτείνοντάς το κατά 200 δισ. δολάρια το μήνα.

Ασφαλώς η θεμελιώδης θέση του γεν έχει αποδυναμωθεί σημαντικά τώρα που η BoJ προχώρησε «πρόωρα» σε μια απόφαση-πρόκληση- ένδειξη ότι ο διοικητής της Kuroda και το διοικητικό συμβούλιο είναι πεπεισμένοι ότι η θέση τους θα εγκριθεί από την αντιπολίτευση.

Το δολάριο υποχωρεί, μετά την ανακοίνωση των θέσεων απασχόλησης στις ΗΠΑ την περασμένη Παρασκευή, και με τις αποδόσεις των 2ετών και 10ετών αμερικανικών Treasuries να παραμένουν «πιεσμένες», οι αγορές μπορεί να δείχνουν ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2013 αποτελεί μια περίοδο χαμηλότερης ανάπτυξης για τη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως. Θα αποδώσουμε την επιβράδυνση της ανάπτυξης σε έναν συνδυασμό παραγόντων που περιλαμβάνουν το «δημοσιονομικό κενό» (fiscal cliff) και τη συρρίκνωση του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού: υψηλότερη φορολογία και χαμηλότερες κρατικές δαπάνες ασκούν αρνητική επιρροή στο AEΠ.

Λόγω του ήρεμου οικονομικού ημερολογίου στις αρχές της εβδομάδας, το ευρώ συνεχίζει να ενισχύεται, με την άνοδο να επανατροφοδοτείται από τις πρόσφατες δηλώσεις του Mario Draghi ότι δεν υπάρχει Plan B για το ευρώ. Αυτή η «τελική θέση» – η πρώτη που λαμβάνει μετά το σχόλιο του Ιουλίου 2012 ότι θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν για το ευρώ- παρέχει βραχυπρόθεσμο ανοδικό καταλύτη για το ενιαίο νόμισμα.

Αν ρίξουμε μια ματιά στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων, οι ελαφρώς υψηλότερες αποδόσεις στα ομόλογα της περιφέρειας συγκράτησαν την άνοδο του ευρώ. Η απόδοση του ιταλικού 2ετούς ομολόγου έχει αυξηθεί στο 1,490%, ενώ αυτή του αντίστοιχου ισπανικού στο 2,099%. Αντίστοιχα, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε στο 4,348%, ενώ του ισπανικού υποχώρησε στο 4,716%.

 

C. Vecchio, Currency Analyst                                                                              

Facebook Comments