Η Ρωσία κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι παραβιάζουν τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου με την επιβολή κυρώσεων στον τραπεζικό της τομέα εξαιτίας της ουκρανικής κρίση, κατά τη διάρκεια μιας συνόδου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Οι κατηγορίες αυτές διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια μιας συνόδου του συμβουλίου του ΠΟΕ για το εμπόριο και τις υπηρεσίες, το οποίο ασχολείται με διασυνοριακές συναλλαγές σε τομείς όπως είναι ο τραπεζικός, ο χρηματοοικονομικός και ο ασφαλιστικός, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια καλά πληροφορημένη πηγή.

Σύμφωνα με την αντιπροσωπεία της Ρωσίας, οι κυρώσεις της Ουάσιγκτον εμποδίζουν τους προμηθευτές των ρωσικών υπηρεσιών να ασκήσουν το δικαίωμά τους στο εμπόριο και ως αποτέλεσμα τους ωθούν σε μειονεκτική θέση στην παγκόσμια οικονομία.

Οι ΗΠΑ απάντησαν αναφέροντας ότι λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη τους τις υποχρεώσεις τους στους κόλπους του ΠΟΕ και ότι εξέτασαν προσεκτικά τις επιπτώσεις αυτών των κυρώσεων, προκειμένου να εξακριβώσουν ότι δεν παραβιάζουν τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου.

Υπέρ των θέσεων της Ουάσιγκτον στο θέμα αυτό τάχθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Εντούτοις οι κυρώσεις που επέβαλαν οι Βρυξέλλες σε βάρος της Ρωσίας δεν αναφέρθηκαν από τη Μόσχα κατά τη διάρκεια αυτής της συνόδου.

Δεν κατονομάστηκε καμία εταιρεία συγκεκριμένα ούτε από τη Μόσχα ούτε από την Ουάσιγκτον, κατά τη διάρκεια της συνάντησης. Η ρωσική αντιπροσωπεία απλά ανέφερε ότι μια τράπεζα, χωρίς την ονοματίσει, έχει υποστεί ζημία απ αυτές τις κυρώσεις.

Την Τρίτη, η Ουάσιγκτον είχε αναφέρει ότι η Rossiya Bank, που συνδέεται με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει χάσει καταθέσεις ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων από τον Μάρτιο και ότι είχε υποχρεωθεί να πουλήσει ομόλογα για 500 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να διατηρήσει το ύψος της ρευστότητάς της.

Η Ρωσία, μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου από το 2012, δεν ανέφερε εάν θα ζητήσει αποζημιώσεις διαμέσου αυτού του διεθνούς οργανισμού για τις κυρώσεις.

Facebook Comments