Αντίρροπες δυνάμεις, οι οποίες ασκούν πιέσεις στο εξωτερικό εμπόριο της χώρας, διαπιστώνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ). Ως αποτέλεσμα, σημειώνει ο ΠΣΕ, αφενός διατηρούνται θετικοί ρυθμοί αύξησης των εξαγωγών, αλλά καταγράφονται και αρνητικές επιδόσεις σε πολλές κατηγορίες προϊόντων, σε σχέση με το 2012, την ώρα που συνεχίζεται η άνοδος των εισαγωγών.

Από ανάλυση του ΠΣΕ και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ) προκύπτει μεν συνολική αύξηση εξαγωγών κατά 6,1% τον περασμένο Φεβρουάριο, στα 2.130,4 εκατ. ευρώ, ωστόσο, χωρίς τα πετρελαιοειδή καταγράφεται μείωση 3,7%.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συνδέσμου, Χριστίνα Σακελλαρίδη, «οι ισχυρές πιέσεις που δέχονται οι ελληνικές εξαγωγές επαναφέρουν στο προσκήνιο την ανάγκη των εξωστρεφών επιχειρήσεων της χώρας για πρόσβαση σε νέες γραμμές χρηματοδότησης και την αναμόρφωση του τραπεζικού συστήματος της χώρας, ώστε να διαδραματίζει ουσιαστικά αναπτυξιακό ρόλο».

Η κ. Σακελλαρίδη τονίζει πως είναι αναγκαία πλέον μία νέα προσέγγιση στο ρόλο και τη λειτουργία των τραπεζών, «που στόχο θα έχει την τόνωση της αγοράς, με προτεραιότητα στις εξωστρεφείς και διεθνοποιημένες επιχειρήσεις».

Αντίστοιχη εικόνα εμφανίζεται στις εξαγωγές και σε επίπεδο 12μήνου (Ιανουάριος 2012-Φεβρουάριος 2013), όπου η συνολική αξία των εξαγωγών εμφανίζεται αυξημένη κατά 11,9%, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή η αύξηση περιορίζεται σε μόλις 0,9%.

Ενδεικτική των διακυμάνσεων στο εξωτερικό εμπόριο της χώρας, σύμφωνα με τον ΠΣΕ, είναι και η διαφοροποίηση του ποσοστού συμμετοχής των χωρών μελών της Ε.Ε. στις εξαγωγές (42% του συνόλου), σε σχέση με τις εξαγωγές προς τις Τρίτες Χώρες (58%). Η αναλογία αντιστρέφεται, όταν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή και διαμορφώνεται σε 67% υπέρ των χωρών της Ε.Ε., έναντι 33% των Τρίτων Χωρών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, καταγράφεται σημαντική μείωση των εξαγωγών προς Τρίτες Χώρες (-18,9%), έναντι αύξησης 6,1% προς τις Χώρες της Ε.Ε.

Σε ότι αφορά τα προϊόντα, εντυπωσιακή είναι η αύξηση των εξαγωγών του ελαιολάδου, κατά 221,2% (με ποσοστό 89,8% των εξαγωγών να αφορά χώρες της ΕΕ και κυρίως τη γειτονική Ιταλία), ενώ συνεχίζεται η ανοδική πορεία συνολικά για τα αγροτικά προϊόντα της χώρας και ειδικά τα οπωροκηπευτικά (+10,6%).

Εντυπωσιακή είναι και η αύξηση του μεριδίου των πετρελαιοειδών, σε ποσοστό συμμετοχής τους, στις συνολικές ελληνικές εξαγωγές (40,7%), ύστερα από νέα αύξηση κατά 38,6% τον περασμένο Φεβρουάριο.

Στον αντίποδα, εντείνονται οι πιέσεις στα βιομηχανικά προϊόντα (-10,3%), ενώ καταγράφεται αντιστροφή κλίματος για τις κατηγορίες Ποτά-Καπνός (-18,7%) και τις Πρώτες Ύλες (-30,3%).

Facebook Comments