Η ελληνική οικονομία εισέρχεται πλέον δυναμικά σε μία νέα φάση εξωστρεφούς ανάπτυξης, η οποία, προβλέπεται να είναι πιο δυναμική από τις άλλες χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης. Αυτό αναφέρει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, στο οποίο τονίζεται ότι η Ελλάδα δεν μειονεκτεί όσον αφορά τις προοπτικές εξόδου από την κρίση και εισόδου σε πορεία αυτοδύναμης ανάπτυξης.

Η Ελλάδα έχει ήδη καταφέρει να καλύψει ένα σημαντικό μέρος από το χαμένο έδαφος, αναφέρει η Alpha Bank. Στη δική μας ευχέρεια είναι πλέον να περάσουμε οριστικά μπροστά. Διαθέτουμε σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα για να επιτύχουμε ικανοποιητικά κέρδη από την ανταγωνιστική συμμετοχή μας στις αγορές που θα δραστηριοποιηθούμε. Διεθνώς ανταγωνιστική παραγωγή σημαίνει παραγωγή σε μεγάλη κλίμακα με πώληση σε πολλές (όσο το δυνατό περισσότερες) και μεγάλες ξένες αγορές.

Με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Price and Cost Competitiveness και European Economic Forecasts), το 2013 η πραγματική σταθμισμένη πραγματική ισοτιμία του ευρώ για την Ελλάδα με βάση το σχετικό κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος (που προσδιορίζεται τόσο από την εξέλιξη της παραγωγικότητας της εργασίας, όσο και από την μεταβολή των μισθών), ήταν υποτιμημένη (βελτίωση διεθνούς ανταγωνιστικότητας) κατά -19% έναντι του 2009 και κατά -3,4% έναντι του 2000, ενώ σε όλες τις άλλες χώρες που εφαρμόζουν προγράμματα προσαρμογής η ισοτιμία αυτή ήταν το 2013 ακόμη σημαντικά ανατιμημένη έναντι του 2000, κατά 8,2% στην Ισπανία, κατά 18,7% στην Ιρλανδία, κατά 23,6% στην Ιταλία και κατά 5,6% στην Πορτογαλία. Μόνο στη Γερμανία η ισοτιμία αυτή ήταν υποτιμημένη to 2013 κατά -3,1% έναντι του 2000.

Επιπλέον στα επόμενα δε έτη (2014 και 2015), σύμφωνα πάντοτε με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας στην Ελλάδα θα συνεχιστεί έναντι των 37 βιομηχανικών χωρών που συμπεριλαμβάνονται στο δείγμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το 2015 η διεθνής ανταγωνιστικότητα ως προς το σχετικό κόστος παραγωγής των εγχωρίως παραγομένων προϊόντων στην Ελλάδα θα είναι βελτιωμένη κατά 22,2% έναντι του 2009 και κατά 7,2% έναντι του 2000.

Σημειώνονται, μάλιστα, και τα ακόλουθα:

α) Η ανωτέρω βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας το 2013 και το 2014 επιτεύχθηκε παρά το ότι η σταθμισμένη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ για την Ελλάδα (έναντι των νομισμάτων των 37 ανταγωνιστριών της χωρών) ανατιμήθηκε κατά 2,1% το 2013 και εκτιμάται ότι θα ανατιμηθεί περαιτέρω κατά 1,8% και το 2014.

β) Το 2013 ήταν το 2ο κατά σειρά έτος κατά το οποίο η βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της οικονομίας στηρίχθηκε και στη μικρή αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας κατά 0,2%, έναντι αύξησής της κατά 1,5% το 2012.

Αυτό συνέβη, παρά τη μεγάλη καθαρή αύξηση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας που σημειώθηκε το περασμένο έτος.

Η εγχώρια αγορά είναι περιορισμένη και πλήρως απελευθερωμένη για να στηρίξει διεθνώς ανταγωνιστική παραγωγή. Αν δεν έχουμε διεθνώς ανταγωνιστική παραγωγή, η αύξηση της εγχώριας ζήτησης αυξάνει μόνο τις εισαγωγές και την απασχόληση και τα εισοδήματα σε ξένες χώρες. Η δεκαετία του 2000 (και όχι μόνο) έδειξε ότι η αύξηση των εγχώριων εισοδημάτων δεν μπορεί να γίνει με κούφιες παροχές στους πάντες και με πελατειακά ρουσφέτια με δανεικά (ακόμη και αν είναι αγύριστα). Αύξηση των εισοδημάτων μπορεί να γίνει μόνο με παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών με ευνοϊκές συνθήκες ζήτησης στην εγχώρια και τις ξένες αγορές και σε ανταγωνιστική ποιότητα και τιμή σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Τα περιθώρια για τέτοια αύξηση της απασχόλησης και των εισοδημάτων στην Ελλάδα είναι πολύ σημαντικά, υποστηρίζει η Alpha Bank.

Facebook Comments