Έληξε την Παρασκευή το απόγευμα ο διαγωνισμός για την αποκρατικοποιήση του 66% του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), όπου το ενδιαφέρον από ξένες εταιρείες και funds ήταν ιδιαίτερα έντονο.

Μεταξύ των εταιρειών που κατέθεσαν φάκελο εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση του 66% του ΑΔΜΗΕ βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ο βελγικός διαχειριστής δικτύου Elia.

Οι άλλες δύο εταιρείες δικτύου που επίσης έχουν καταθέσει φακέλους είναι η ιταλική Terna και η κινεζική China State Grid, η συμμετοχή των οποίων ήταν ήδη γνωστή, σε αντίθεση με τους Βέλγους που έκαναν την εμφάνισή τους τις τελευταίες ημέρες. Επίσης, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μια ακόμη εταιρεία δικτύου, που προφανώς είναι η Ινδική και ένα αμερικάνικο fund που δεν έχει γίνει γνωστή η ταυτότητά τους.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις διεθνών οίκων, η αποτίμηση του ΑΔΜΗΕ κυμαίνεται μεταξύ 1,2 – 1,4 δισ. ευρώ, δηλαδή το 66% αποτιμάται μεταξύ 790 – 920 εκατ. Ευρω. Η  Goldman Sachs αποτιμά τον ΑΔΜΗΕ στο 1,5 δισ ευρώ λογαριάζοντας παράλληλα και τον ανταγωνισμό στην Ευρώπη. Οι αναλυτές θεωρούν ότι η πώληση του ΑΔΜΗΕ θα ανοίξει το δρόμο για την καταβολή ειδικού μερίσματος στους μετόχους της ΔΕΗ και θα επιφέρει αναθεώρηση της αξιολόγησης για την Επιχείρηση.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει ανακοινώσεις ότι για το 2014 το σταθερό έσοδο του ΑΔΜΗΕ θα είναι στα 256.765 ευρώ ή 8,5%, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν κι άλλο, τα ήδη επιβαρυμένα τιμολόγια των καταναλωτών. Από το 2015 και μετά η μεθοδολογία υπολογισμού του εσόδου θα αλλάξει. Το έσοδο θα προσφέρει μια βασική απόδοση, και από εκεί και πέρα, αποκλειστικά για τα έργα εθνικής σημασίας θα δίνεται ένα μπόνους απόδοσης, ανάλογο, με την προστιθέμενη αξία της επένδυσης στην εθνική οικονομία.

Facebook Comments