Βολική η συζήτηση για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ. Η κυβέρνηση πετά τη μπάλα στην αντιπολίτευση ελπίζοντας να ξυπνήσει έριδες στη ΝΔ και να απεμπλακεί από το βραχνά του συγκυβερνήτη της Πάνου Καμμένου. Ωστόσο, οι κορώνες του υπουργού Άμυνας δεν πείθουν πλέον κανέναν, αφού λίγο πολύ θυμίζουν το βοσκό στο μύθο του Αισώπου. Όταν, ήρθε τελικά ο λύκος, κανείς δεν τον πίστεψε. Άλλωστε, το «στοίχημα» για το ότι στο τέλος ο κ. Καμμένος μετά των βουλευτών του θα βροντοφωνάξουν το «ΝΑΙ σε όλα» έχει πλέον πολύ μικρή απόδοση.

Βολική, επίσης, η συζήτηση και ο δημόσιος καυγάς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που αναπαράγεται όμως και από τα μέσα ενημέρωσης, για την πλαστική σακούλα. Ένα θέμα, που το έχει λύσει η ζωή σε όλες τις πολιτισμένες χώρες του κόσμου, στην Ελλάδα γίνεται μείζον θέμα αντιπαράθεσης, φυσικά, λόγω του εισπρακτικού χαρακτήρα, που διάλεξε για άλλη μία φορά η ΠΦΑ κυβέρνηση για να το επιβάλει. Λες και εάν πληρώνουν το τέλος οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές θα σταματήσει η ρύπανση και η υπερχρήση. Είναι όμως ενδεικτικό της αδυναμίας των κυβερνώντων να κατανοήσουν ότι επιβάλλοντας έναν ακόμη φόρο –αυτή τη φορά στις πλαστικές σακούλες- δεν σταματάς τη χρήση τους, αντίθετα ή μόνη λύση είναι να υποχρεώσεις τις επιχειρήσεις, να τις καταργήσουν εντελώς.

Ο καυγάς, όμως είναι τελείως παρελκυστικός, αφού μεταφέρει τη δημόσια συζήτηση μακρυά από το θέμα που καίει. Και αυτό δεν είναι άλλο από τη βροχή των φόρων, που καλούμαστε να πληρώσουμε όλοι από την 1η Ιανουαρίου. Με το καλημέρα του νέου έτους η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει χρεώσει εκατομμύρια ελευθέρων επαγγελματιών και αμοιβομένων με μπλοκάκι με επιπλέον 38% στις εισφορές τους, οι οποίες δεν υπολογίζονται πλέον επί του καθαρού εισοδήματος, αλλά επί των ακαθάριστων εσόδων, ενώ παράλληλα καταργούνται οι εκπτώσεις.  Επέβαλε την αναδρομική πληρωμή των εισφορών του 2017 σε γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς για τις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ, χρεώνοντάς τους τη δική της ανικανότητα να υπολογίσει μέσα στο 2017 την εισφορά που ίσχυε με βάση το Νόμο Κατρούγκαλου. Έτσι, εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες ασφαλισμένοι στο πρώην ΕΤΑΑ θα πληρώνουν από 1/1/2018 διπλές εισφορές και για το 2017 και για το 2018.

Βολική η  συζήτηση για τη σακούλα, γιατί αποπροσανατολίζει και εκατοντάδες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους δικαιούχους του ΕΚΑΣ, που θα λαμβάνουν πλέον επίδομα 35 ευρώ, πριν το χάσουν οριστικά από την 1/1/2019. Ελπίζει η κυβέρνηση να «ξεχαστούν» και τα εκατομμύρια μισθωτών και συνταξιούχων, που θα δουν στο τέλος του μήνα και την παρακράτηση του φόρου να αυξάνεται, άρα να μειώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις τους έτι περαιτέρω, αφού καταργείται η έκπτωση του 1,5% στην παρακράτηση του φόρου εισοδήματος, που προκαταβάλλεται. Από 10 έως και 40 ευρώ το μήνα υπολογίζεται η μείωση ανάλογα με τις αποδοχές.

Ελπίζει ακόμη η κυβέρνηση να ξεχαστούν η κατάργηση της έκπτωσης του φόρου στις ιατρικές δαπάνες, οι κρατήσεις 26,95% για ΕΦΚΑ + 20% για παρακράτηση φόρου ακόμη και σε όσους αμοίβονται με απόδειξη δαπάνης για μικροποσά της τάξεως των 100 ευρώ, το τέλος διαμονής στα ξενοδοχεία κ.ά.

Το δικαίωμα να ελπίζει κανείς είναι θεμιτό. Το δικαίωμα της μνήμης όμως είναι, επίσης, αναφαίρετο. Και, ειδικά, όταν πλήττει βάναυσα την τσέπη του, έχει αποδειχθεί περίτρανα ότι για τον ψηφοφόρο είναι το κυρίαρχο. Και δεν επηρεάζεται από κανένα success story.

Facebook Comments