Το στοίχημα υπέρ της αδυναμίας του ευρώ είναι το μόνο trade από το οποίο θα βγάλουν χρήματα οι επενδυτές φέτος, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει το να προχωρήσει σε ποσοτική χαλάρωση (QE), τονίζει ο επικεφαλής στρατηγικής FX της HSBC, David Bloom, εν μέσω της έντονης συζήτησης που γίνεται από τους αναλυτές διεθνώς σχετικά με την συνέχιση ή όχι της δύναμης του ενιαίου νομίσματος.

Τα σχόλια του Bloom ήρθαν μετά την ανακοίνωση της απόφασης της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη, όπου διατήρησε τα επιτόκια στο ιστορικό χαμηλό του 0,25%

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, έχει εκφράσει την ανησυχία ότι το ισχυρό ευρώ οδηγεί στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ. Την ίδια άποψη έχει εκφράσει και ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Michel Sapin, ο οποίος δήλωσε ότι το επίπεδο του ευρώ πρέπει να συζητηθεί σοβαρά.

Το ευρώ ενισχύθηκε σε υψηλό δύο μηνών έναντι του δολαρίου “χτυπώντας” το 1,3960 αμέσως μετά την απόφαση της ΕΚΤ την Πέμπτη, αλλά υποχώρησε όταν ο Ντράγκι στη συνέντευξη Τύπου προετοίμασε, με τις δηλώσεις του, το έδαφος για μια παρέμβαση στην επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας, σημειώνοντας ότι οι επόμενες μακροοικονομικές προβλέψεις για την ευρωζώνη θα ανακοινωθούν τον Ιούνιο και η ΕΚΤ θα ένιωθε άνετα να αναλάβει δράση την επόμενη φορά εάν χρειαστεί.

Ενώ οι bears της ισοτιμίας ευρώ / δολαρίου συνεχίζουν να μένουν άναυδοι από τη δύναμη του ενιαίου νομίσματος – το οποίο έχει δει ένα ράλι της τάξης του 6,1% τους τελευταίους 12 μήνες – ο David Bloom προειδοποιεί ότι η ΕΚΤ τελικά θα προχωρήσει σε QE, γεγονός που θα πιέσει το ευρώ καθοδικά.

Άλλωστε, ο Ντράγκι επανέλαβε ότι το Δ.Σ. της τράπεζας ομόφωνα συμφωνεί στη δέσμευση να χρησιμοποιήσει και μη συμβατικά εργαλεία πολιτικής προκειμένου να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τους κινδύνους μιας πολύ παρατεταμένης περιόδου χαμηλού πληθωρισμού.

“Σίγουρα η ΕΚΤ θα αναλάβει δράση και το ευρώ θα βουτήξει. Όλοι περιμένουν να έρθει αυτή η στιγμή γιατί είναι το μόνο trade το οποίο θα αποδώσει σίγουρα χρήματα φέτος”, καταλήγει ο αναλυτής.

Facebook Comments