Ιταλία: Στο 135% το δημόσιο χρέος έως το τέλος του 2014

MarketNews

Ιταλία: Στο 135% το δημόσιο χρέος έως το τέλος του 2014, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Το ιταλικό δημόσιο χρέος, σύμφωνα με το κείμενο Οικονομικού Προγραμματισμού της κυβέρνησης συμμαχίας υπό τον κεντροαριστερό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, έως το τέλος του χρόνου αναμένεται να φθάσει το ποσοστό-ρεκόρ 134,9% σε σχέση με το ΑΕΠ.

Όπως αναφέρει σήμερα η εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, η ιταλική κυβέρνηση συνασπισμού πρόκειται να προχωρήσει σύντομα στην πώληση επιπλέον ποσοστού των μετοχών της εθνικής επιχείρησης υδρογονανθράκων Eni και της Εθνικής Επιχείρησης Ηλεκτρικής Ενέργειας Enel σε μια πρώτη κίνηση με στόχο τη μείωση του χρέους.

Σύμφωνα με προβλέψεις, το ιταλικό δημόσιο με την νέα αυτή μερική ιδιωτικοποίηση είναι πολύ πιθανό να μειώσει το ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου των δύο σημαντικών επιχειρήσεων που θα διαθέτει γύρω στο 20% του συνόλου, προσπαθώντας παράλληλα να διατηρήσει τον στρατηγικό έλεγχο των δυο εταιρειών.

Είναι σαφές, όπως τονίζουν παρατηρητές, ότι «η εφαρμογή του προγράμματος για την μείωση του χρέους αποτελεί άμεση προτεραιότητα». Μέσα σε μόλις τρία χρόνια, η σχέση δημοσίου χρέους-ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 15%.

Για τα επόμενα τρία χρόνια, η προηγούμενη κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα είχε προβλέψει ότι η αξία των ιδιωτικοποιήσεων θα έπρεπε να αντιστοιχεί στο 0,5% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τον νέο Ιταλό υπουργό οικονομικών Πιερκάρλο Παντοάν, το ποσοστό αυτό, κατά την περίοδο 2014-2017, μπορεί να αυξηθεί στο 0,7%. «Αναμένεται όμως το τελικό πράσινο φως» του Ρέντσι, όπως υπογραμμίζει η Λα Ρεπούμπλικα.