Η ΕΛΠΕ ολοκλήρωσε με επιτυχία την διαδικασία έκδοσης και τιμολόγησης για το διετές δολαριακό Ευρω-ομόλογο, ύψους $400εκ., με σταθερό επιτόκιο 4,625%.

Η συνολική ζήτηση ξεπέρασε τα $1,4δισ, υπερκαλύπτοντας σημαντικά την έκδοση, ενώ το 50% του βιβλίου προσφορών προήλθε από ξένους θεσμικούς επενδυτές. Το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, είχε ως αποτέλεσμα η διαδικασία βιβλίου προσφορών (book building process) να ολοκληρωθεί εντός μερικών ωρών από την έναρξη της διαδικασίας και το ύψος της έκδοσης να ανέλθει στα $400 εκ.

Σχολιάζοντας την έκδοση, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, Γιάννης Κωστόπουλος, δήλωσε:

«Η επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης δολαριακής έκδοσης Ευρω-ομολόγου στην ιστορία της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη των διεθνών κεφαλαιαγορών και των ιδιωτών επενδυτών στις προοπτικές και τη στρατηγική της Εταιρείας.

Η έκδοση εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής μας για διαφοροποίηση του χρηματοδοτικού  μίγματος και τη μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους, καθώς και τη μετατροπή μέρους του δανειακού χαρτοφυλακίου σε δολάρια.

Το ύψος της ζήτησης, η ταχύτητα ολοκλήρωσης της διαδικασίας βιβλίου προσφορών και η συμμετοχή επενδυτών υψηλής ποιότητας, αποδεικνύουν τη δυνατότητα της Εταιρείας να διευρύνει περεταίρω τις πηγές χρηματοδότησής της».

Οι ομολογίες, έκδοσης HELLENIC PETROLEUM FINANCE PLC, είναι πλήρως εγγυημένες από την ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΕ. Η εκκαθάριση της συναλλαγής αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 16Μαΐου2014 και οι ομολογίες θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου. Σκοπός της έκδοσης είναι η αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων και η κάλυψη άλλων δραστηριοτήτων του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ.

Οι τράπεζες BNP Paribas, Credit Suisse Securities (Europe) Limited, Eurobank Ergasias S.A. και HSBC Bank plc είχαν ρόλο διοργανωτριών τραπεζών (Joint Lead Managers) της έκδοσης.

Facebook Comments