Αλλάζει το κλίμα για τις ελληνικές τράπεζες που συγκέντρωσαν €8,4 δισ. στις διεθνείς αγορές το τελευταίο δίμηνο, δημιουργώντας προσδοκίες για προσέλκυση ξένων επενδυτών και στην Κύπρο.

Τα διεθνή κεφάλαια επενδύουν στο σενάριο ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας με τους ξένους οίκους να επικροτούν την προσπάθεια των ελληνικών τραπεζών και να εκτιμούν πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα περάσει με άνεση τα νέα stress tests της ΕΚΤ.

Οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες έχουν αντλήσει €8,4 δισ. το τελευταίο δίμηνο, περιορίζοντας τη συμμετοχή του ελληνικού κράτους στο επενδυτικό τους κεφάλαιο και συγκεντρώνοντας ενδιαφέρον αρκετών ξένων ταμείων.

Η Τράπεζα Πειραιώς ήταν η πρώτη που προχώρησε με σημαντική επιτυχία σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους €1,75 δισ., την οποία και ανακοίνωσε αμέσως μόλις έγιναν γνωστές οι κεφαλαιακές της ανάγκες.

Σε εγγυημένη αύξηση κεφαλαίου ύψους €1,2 δισ. προχώρησε αμέσως μετά η Alpha Bank ενώ €2,9 δισ. άντλησε πρόσφατα η Eurobank. Η Εθνική ολοκλήρωσε το Σαββάτο τον κύκλο των κεφαλαιακών ενισχύσεων αντλώντας €2,5 δισ.

Ο οίκος Moody’s, που άλλαξε πρόσφατα την προοπτική του ελληνικού τραπεζικού συστήματος σε σταθερή από αρνητική, εκτιμά ότι το 2015 οι ελληνικές τράπεζες θα επιστρέψουν σε κερδοφορία, λόγω της ανάκαμψης της οικονομίας.

Η οικονομική ανάκαμψη θα συμβάλει στη μείωση των επισφαλειών και στην αναχαίτιση της ανοδικής πορείας των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η επιστροφή στη διατραπεζική αγορά αναμένεται να μειώσει το κόστος δανεισμού των τραπεζών και τη δυνατότητα δημιουργίας προ προβλέψεων κερδών.

Με την επιτυχή άντληση κεφαλαίων οι τράπεζες έχουν αυξήσει σημαντικά τα κεφάλαια τους.

Η Εθνική ανακοίνωσε ότι τα κεφάλαια της φθάνουν το 18,2% και η Eurobank ότι έφθασαν το 19%.

Πιο ασφαλείς οι θυγατρικές

Οι εξελίξεις στην Ελλάδα και η αυξημένη διάθεση των ξένων ταμείων για συμμετοχή στις ελληνικές τράπεζες δεν έχει περάσει απαρατήρητη στην Κύπρο.

Η επιτυχής άντληση κεφαλαίων από τις 4 ελληνικές τράπεζες έχει δημιουργήσει προσδοκίες για ανάλογες κινήσεις των ταμείων στην Κύπρο.

Υπάρχει επίσης η εκτίμηση ότι με τα νέα κεφάλαια οι ελληνικές τράπεζες θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν την ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας.

«Λόγω του ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί επιτυχώς με τη συμμετοχή ξένων κεφαλαίων, υπάρχουν προσδοκίες ότι σιγά σιγά το τραπεζικό σύστημα θα οδεύσει σε σταθεροποίηση. Αυτό σημαίνει ότι οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στην Κύπρο θα νιώθουν πιο ασφαλείς σε σχέση με πιθανές κεφαλαιακές ανάγκες εάν η κατάσταση στην Κύπρο επιδεινωθεί», αναφέρει ο διευθυντής διαχείρισης κεφαλαίων της Laiki Financial Services, Αιμίλιος Τανούσης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Symmetria, Δημήτρης Ταξιτάρης, αναφέρει ότι η επιτυχής άντληση κεφαλαίων από μεγάλες ελληνικές τράπεζες τους τελευταίους μήνες, αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης προς αυτές και την ελληνική οικονομία από διεθνείς επενδυτές.

«Η επιτυχία αυτή οφείλεται εν μέρει και στην απουσία ελκυστικών επενδυτικών ευκαιριών στις αγορές του εξωτερικού, όπου λόγω της βελτίωσης του επενδυτικού κλίματος, οι αποδόσεις έχουν μειωθεί σημαντικά. Διατηρούμε ωστόσο αμφιβολίες κατά πόσο τα κεφάλαια αυτά θα διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία, αφού οι τράπεζες ενδεχομένως να λειτουργήσουν προληπτικά εν όψει των asset quality reviews και των πανευρωπαϊκών stress tests», τονίζει.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας οικονομικών μελετών της Ελληνικής Τράπεζας Ανδρέας Ασσιώτης, εκτιμά ότι «το θετικό κλίμα που υπάρχει για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ενισχύει τις προσπάθειες που καταβάλλει η Κύπρος».

«Η ομαλοποίηση του ελληνικού τραπεζικού κλάδου πιθανόν να σπρώξει ξένα κεφάλαια να δουν σε δεύτερη φάση πιθανές επενδυτικές ευκαιρίες για τις κυπριακές τράπεζες», υπογραμμίζει ο κ. Τανούσης.

«Το βελτιωμένο επενδυτικό κλίμα πιθανόν να προσφέρει μια ευνοϊκή συγκυρία για την προσέλκυση νέων επενδυτικών κεφαλαίων και από πιστωτικά ιδρύματα στην Κύπρο για περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής τους επάρκειας», σημειώνει ο κ. Ταξιτάρης.

Facebook Comments