Συρρίκνωση 1,1% σε σχέση με πέρυσι παρουσίασε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2014, με βάση τα διαθέσιμα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ.

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή διευκρινίζει πως τα τριμηνιαία στοιχεία για τα έτη από το 2012 και μετά έχουν υπολογιστεί σύμφωνα με μια τυποποιημένη μεθοδολογία που χρησιμοποιείται για προσωρινές εκτιμήσεις, η οποία βασίζεται κυρίως στη χρήση των αποτελεσμάτων των βραχυχρόνιων στατιστικών χωρίς να γίνεται προσαρμογή (benchmarking) στις εκτιμήσεις των ετήσιων αποτελεσμάτων των αντιστοίχων ετών.

Εντούτοις, αυτή η προσαρμογή (benchmarking) θα πραγματοποιηθεί όταν ολοκληρωθούν οι εν εξελίξει εργασίες αναθεώρησης των ετήσιων εθνικών λογαριασμών, οι οποίες ανακοινώθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ στις 15/10/2013.

Η αναθεώρηση αφορά την ενσωμάτωση νέων και επικαιροποιημένων δεδομένων από διαφορετικές πηγές στην παραγωγή των ετήσιων εθνικών λογαριασμών, με τους κατάλληλους ελέγχους ποιότητας στις πηγές και μεθόδους, όπου απαιτείται. Η αναθεώρηση αυτή συνδυάζεται με ένα ευρύτερο πλαίσιο στατιστικών εργασιών για την εφαρμογή του νέου Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών‐ΕΣΛ 2010 (European System of Accounts – ESA 2010) και με την τακτική αναθεώρηση του έτους βάσης για τους εθνικούς λογαριασμούς (από 2005 σε 2010). Αυτός ο συνδυασμός των στατιστικών εργασιών θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2014.

Facebook Comments