Εκτενή αναφορά στη μείωση του κόστους δανεισμού μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων από τις διεθνείς αγορές , αλλά και στο αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της Ελλάδας κάνει η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank σε έκθεση που έδωσε σήμερα Πέμπτη στη δημοσιότητα. Οι αναλυτές της Alpha εκτιμούν πως σταδιακά θα διευκολυνθεί η χρηματοδότηση και των εταιρειών μεσαίου μεγέθους.

Οι συντάκτες της έκθεσης υπογραμμίζουν πως η εντυπωσιακή πρόσβαση της ελληνικής οικονομίας στις διεθνείς αγορές, που ξεκίνησε με την επιτυχή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς ανοίγοντας έτσι τον δρόμο στον δανεισμό του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 3 δισ. ευρώ μέσω πενταετών ομολόγων, συνεχίζεται με όλο και εντονότερους ρυθμούς και όλο και προσφορότερους όρους χρηματοδότησης.

Ενδεικτικά οι αναλυτές της Alpha αναφέρονται στις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της έκδοσης εταιρικών ομολόγων και συγκεκριμένα στην άντληση από τα ΕΛΠΕ 400 εκατ. ευρώ από την έκδοση 3ετών ομολόγων με επιτόκιο 4,625% και με προσφορές που ξεπέρασαν τα 1,4 δισ. ευρώ και στην Motor Oil που ανακοίνωσε την έναρξη της διαδικασίας έκδοσης ομολόγων 5ετούς διάρκειας ύψους  300 εκατ. ευρώ με κουπόνι σταθερού επιτοκίου μέσω της διαδικασίας βιβλίου προσφορών (book building).

«Ανάλογες εκδόσεις αναμένονται και από άλλες ελληνικές εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης και σε μεταγενέστερο στάδιο αναμένεται να επεκταθούν και σε εταιρείες μεσαίου μεγέθους, ιδιαίτερα σε εκείνες με ισχυρή εξαγωγική βάση», τονίζουν.

Σύμφωνα με τους ίδιους η επιτυχής επάνοδος της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων και μετοχών δημιουργεί νέες ευκαιρίες και δυνατότητες και στην υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Όπως αναφέρουν ήδη μετά την εντυπωσιακή έναρξη της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του 67% του ΟΛΠ, για τον οποίο εκδήλωσαν ενδιαφέρον τόσο η COSCO της Κίνας, όσο και η Ports America Hldg (η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης λιμένων των ΗΠΑ), 5 μεγάλοι Όμιλοι εταιρειών εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την εξαγορά του 66% του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ).

Η Alpha αναφέρει πως οι Όμιλοι που εξεδήλωσαν ενδιαφέρον για την αγορά του 66% του ΑΔΜΗΕ είναι ο Διαχειριστής του Δικτύου Ηλεκτρικής ενέργειας του Βελγίου ELIA, η Ιταλική Terna, o κρατικός Διαχειριστής Δικτύου Η/Ε της Κίνας (China State Grid), μία από τις δύο μεγάλες εταιρείες Διαχείρισης Δικτύων Η/Ε της Ινδίας και το επενδυτικό κεφάλαιο PSE Investments του Καναδά, το οποίο ήδη έχει αγοράσει το 26,7% του ΜΚ του αεροδρομίου της Αθήνας από την γερμανική Hochtief.

Facebook Comments